Hopp til innhold

Koronakrisen kan gi byen ny brannstasjon

Den ferske krisepakken fra regjeringen kan hjelpe kommunene å ta igjen store etterslep på vedlikehold. – Nå skal vi se om vi kan bygge ny brannstasjon, sier ordføreren i Hammerfest.

Hammerfest brannstasjon

Krisetiltakene som følger av koronapandemien kan nå sørge for at brannfolka får nytt hus fortere enn de hadde drømt om.

Foto: Allan Klo / NRK

Tirsdag formiddag la partiene på Stortinget fram sin tredje krisepakke for å holde liv i norske bedrifter. Med en stadig stigende arbeidsledighet blir kommunene bedt om å bruke mer penger, slik at ikke flere mister jobben.

– Kommunene må begynne å planlegge for vedlikehold av skoler, sykehjem og veier, slik at entreprenørene vet at det kommer inntekter, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Fem milliarder kroner settes av til kommuner og fylkeskommuner i dagens krisepakke.

– Det vil komme mer, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).

Stortingets vandrehall

Partiene på Stortinget la fram sin krisepakke nummer tre i forbindelse med koronakrisen tirsdag. Kommunene skal sørge for å holde næringslivet i gang ved å investere i vedlikehold av skoler, sykehjem og veier.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Ordfører er klar til å handle

– Dette er veldig gode nyheter, de pengene skal vi bruke godt, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Hammerfest.

Hun sier at hun allerede før helgen ga rådmannen beskjed om å skaffe oversikt over bygg man tidligere ikke har hatt penger til å vedlikeholde.

Marianne Sivertsen Næss

Ordfører Marianne Sivertsen Næss har snart klar en liste over hvilke investeringer kommunen kan gjøre med den nye krisepakken i baklommen.

Foto: Allan Klo/NRK

– Svømmehallen trenger vedlikehold, så hvis skolene fortsetter å holde stengt, kan vi starte tidligere enn planlagt, sier Næss.

Blant andre prosjekter som Hammerfest kommune nå kan framskynde, er bygging av ny brannstasjon, vedlikehold av kirken, og oppgradering av vann- og avløpsnettet.

Hammerfest brannstasjon

Nå holder brannvesenet til i en brakkerigg.

Foto: Google Earth / skjermdump

– Minner om tiden etter krigen

For brannsjefen i Hammerfest føles det paradoksalt at pandemien kan gi ham det han har drømt om i mange år.

– Det er veldig spesielt at det er koronakrisen som kan gjøre det mulig å få realisert ønsket vårt om ny brannstasjon. Vi ser jo negative konsekvenser av situasjonen overalt hvor man snur seg, sier brannsjef Arne Myrseth.

Arne Myrseth

Brannmester Arne Myrseth beskriver det som paradoksalt dersom koronaviruset sørger for at han får ny brannstasjon.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Han beskriver behovet for ny brannstasjon som stort. Det er meldt mange avvik på det gamle bygget, som er vanskelig å få rettet opp i. Den historieinteresserte brannsjefen ser de eksepsjonelle tiltakene som nå settes i verk i et historisk lys.

– Dette minner meg jo om tiden etter andre verdenskrig, hvor man satte i gang nødsarbeid for å holde folk unna lediggang. Dette er gode tiltak, sier Myrseth.

  • Krisepakken som ble lagt fram i Stortinget i dag inneholder også en rekke andre tiltak. Fylkeskommunene skal ha én av de fem milliardene til å holde kollektivtrafikken i gang, Og staten skal sette i gang vedlikeholdsprosjekter som tilsvarer opp mot én milliard kroner innenfor flom- og rassikring, jernbane og vei.
Målfrid Baik, regiondirektør NHO finnmark

Regiondirektør Målfrid Baik i NHO mener dagens krisepakke treffer det nordnorske næringslivet, som preges av små og mellomstore bedrifter, godt.

Foto: Moment Studio

– Treffer bedre

NHO Arktis mener man kan treffe små og mellomstore bedrifter bedre med dagens krisepakke enn de to forrige. Den er mer tilpasset det nordnorske næringslivets behov, med høy andel småbedrifter.

– Våre undersøkelser blant bedriftene viser at det til nå er i Nord-Norge næringslivet har blitt rammet hardest av koronakrisen, sier Målfrid Baik, som er regiondirektør i NHO Arktis.

Med mange skolebygg som står tomme nå, mener NHO-lederen at man har god anledning til å komme raskt i gang.

– Det er positivt at man tilrettelegger for at kommunene, som er nærmest sitt lokale næringsliv, skal ta ansvar for å hjelpe bedriftene med oppdrag. Nå kan de framskynde gryteklare prosjekter, og det må man begynne med så snart som mulig, sier Baik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark