Ventetida er over – Nå reiser de til Thailand og henter hjem Anna

Koronatestene var heldigvis negative. Flyet er ikke blant de kansellerte. Reiseforsikringa kom i boks. Nå, etter tre år og en pandemi, kan adopsjonsreisen til Thailand starte.

Klar til avgang

Reiseklare. Ni år gamle Mia og foreldrene Kristina Talberg Pettersen og Hans-Helge Johnsen kan nesten ikke tro at det er sant. Men nå er reisen mot Thailand og til lille Anna i gang.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Mia sier at hun ikke har sommerfugler i magen, men ni millioner ørner i magen, ler Kristina Talberg Pettersen.

Og det er et godt bilde på hvordan også de voksne i familien har det. For det er ikke bare kriblende, forventningsfulle følelser de kjenner på. Innvendig svirrer det tusenvis av bekymringer og tanker på hva som kan komme av hindringer.

At denne dagen skulle komme, at de sitter ferdig innsjekka på Gardermoen, har de ikke turt å stole på i det hele tatt.

For hindringer og usikkerhetsmomenter har det vært mange av. Helt til torsdag ettermiddag. Da satt de med koffertene pakket og et viktig papir i håndbagasjen. Beviset på at alle tre har testet negativt på korona.

– Det er veldig surrealistisk. Med så lang venting, må man jo holde litt følelsesmessig avstand, ellers blir man rar i hodet. Men vi ser fram til de neste ukene og å kunne glede oss over at nå skjer det, endelig.

Reisefeber

Torsdag kveld reiste familien fra Tromsø til Oslo. Mia og pappa Hans-Helge kan endelig se begynnelsen på slutten på den lange ventetida.

Foto: Kristina Talberg Pettersen

Stengt av korona

I mer enn tre år har familien fra Trollvik i Senja kommune venta på å få hente hjem lille Anna fra Thailand. Niåringen Mia har hatt planene klare i evigheter, om hvordan hun skal vise lillesøsteren sin det fine rommet hennes, alle lekene hun skal få arve, og så den nye katta deres, Marve.

Adopsjonssaken deres var i utgangspunktet komplisert, derfor var de forespeilet at den kunne ta mer enn de vanlige to årene. Da adopsjonen endelig var i boks i fjor sommer, var det gått nesten tre år og landegrensene var stengt på grunn av koronapandemien. På toppen av alt kom de norske reiserådene i veien for reiseforsikring.

Dette løste seg da deres eget forsikringsselskap slo fast at det å hente hjem et familiemedlem var å anse som en strengt nødvendig reise.

I slutten av november i fjor kom nyheten om at Thailands Centre for covid-19 Situation Administration åpnet opp landegrensene sine for adoptivfamilier. Dermed fikk familien fra Trollvik en dato å forholde seg til.

Snart på vei

Ni år gamle Mia har venta i flere år på å treffe Anna, sin lillesøster. Nå kan hun begynne nedtellinga.

Foto: Privat

Måtte teste negativt

De siste ukene har det vært nervepirrende for dem å følge nyhetsbildet og koronasituasjonen. Det har dukka opp nye virusvarianter, og regjeringen har innført nye og strengere reiserestriksjoner.

For Kristina og Hans-Helge har det vært mye å ordne, i tillegg til å pakke for en måned på reise. Det siste som måtte på plass før avreise, var negative koronatester for dem alle tre. Og dokumentasjon på dette. Niåringen Mia måtte også testes.

– Det var jo ikke spesielt behagelig for henne, men hun sa at «jeg gjør det for Anna», forteller mamma Kristina stolt.

Torsdag ettermiddag forlot familien huset i Trollvika. Inn flyttet bestemor Judith for å være kattepasser i en måned.

Endelig på vei.

Mamma Kristina og datteren Mia har både sommerfugler og ørner i magen.

Foto: Hans-Helge Johnsen

Femstjerners karantene

Fredag ettermiddag går Emirates-flyet til Dubai. Etter tre timer på bakken, reiser familien videre til Bangkok i Thailand.

Der blir de henta av en bil som kjører dem rett til karantenehotellet som det thailandske adopsjonsselskapet har valgt ut. To uker i karantene og nye koronatester venter. Etter hvert kan de søke om en halv times lufting for dag i hagen på hotellet. Ut over det, er bevegelsesfriheten innskrenket til rommet og balkongen. Mat får de levert på døra. Mia skal ha skole, mens Kristina og Hans-Helge, som begge er lærere på Senja videregående skole, har fått velferdspermisjon.

– Det blir sikkert kjedelig og lange dager, men vi skal ikke klage som må ha karantenetida på et femstjerners hotell. Jeg hadde gladelig venta i et kott om jeg måtte, sier Kristina Talberg Pettersen.

Kan bli en sorg

For i andre enden av karantenen venter Anna. Jenta på fem år som er så etterlengta. 24. februar får de først møte henne i en videosamtale. Dagen etter flytter hun inn til dem.

– Normalt skjer en overtakelse mye mer gradvis, gjerne med at man besøker ungen først i fosterfamilien. Men på grunn av et nytt smitteutbrudd i provinsen der Anna bor, blir det annerledes nå, forklarer Kristina.

Hun ser for seg at det for femåringen kan bli en sorg å forlate hjemmet, der hun har hatt det godt og fått mye kjærlighet. Men de får noen dager på seg til å bli kjent, før den lange reisen til Norge starter.

Går alt etter planen, er familien på fire tilbake i Trollvika i Senja søndag 7. mars.

Men før den tid er det mange ørner som skal ut av magen.

Flere har fått henta

Helge Solberg er teamkoordinator i Verdens Barn, ett av tre norske adopsjonsbyråer. Verdens Barn samarbeider om adopsjoner med Thailand, Korea og Sør-Afrika.

Helge Solberg

Teamkoordinator Helge Solberg i Verdens Barn.

Foto: Privat

– I januar var det fem barn som ble henta hjem, bare hos oss. Så nå er adopsjonsreisene i gang igjen. De er litt mer tungvinte enn før. Mange land har karantenekrav etter innreise, og det er langt færre flyruter enn før. Men det går bra til slutt, og det er vi veldig glade for.

I høst var det til sammen et trettitalls barn som venta på å bli henta til Norge.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 17.09.2021
6 455
Smittede siste 7 dager
107
Innlagte
841
Døde
4 046 955
Vaksinerte