Hopp til innhold

Kommuneoverlege frykter mindre åpenhet om smitte etter at uvaksinert prest ble hengt ut

Kommuneoverlege mener vi må slutte å henge ut folk som uten vilje smitter andre med korona. Saken der en uvaksinert prest smitta en halv konfirmasjonsleir har vekket sterke reaksjoner.

Kommuneoverlege i Lebesby kommune Marius Lier.

Kommuneoverlege i Lebesby, Marius Lier, tror uthenging av smittede gjør det vanskeligere å være åpen om egen smitte.

Foto: Privat

Man skal ikke stilles i gapestokken. Alle kan gjøre ting i beste mening, men så går det ikke som man tenkte, sier kommuneoverlege i Lebesby kommune, Marius Lier.

Han mener det er viktig å understreke at smitten er uforutsigbar og at man ikke skal henges ut dersom man sprer smitte.

Lier får støtte fra en av konfirmantene som ble smittet av korona under konfirmasjonsleiren.

– Jeg ville ikke hengt ham ut og sagt at det er hans feil, sier Vilje Marie Hammer (14).

Vilja Marie Hammer

Vilja Marie Hammer (14) mener presten ikke har noe skyld i at han smittet flere konfirmanter med koronaviruset.

Foto: Yrja Hammer

Presten som ledet samlingen er uvaksinert og avla en negativ koronatest før arrangementet, men viste seg likevel å være smittet.

– Det var rett og slett uflaks at det kom fra han, og at det smittet så mange, sier Hammer.

Vilje Marie Hammer forteller at konfirmantene har snakket en del om hendelsen i etterkant, og at det er delte meninger blant dem.

Får støtte blant flere

Presten har kontor på rådhuset i Lebesby hvor det var påvist smitte i forkant av konfirmantsamlingen.

Dette skal ha vært smitte som kom til bygda etter at en eller flere innbyggere hadde vært på ferie i utlandet.

Saken har vekket reaksjoner i sosiale medier, og presten får støtte i ulike kommentarfelt. Janne Valle fra Lebesby kommune er blant dem som reagerer:

– Jeg synes det lavmål. Rett og slett lavmål å henge ut en enkeltperson på denne måten, sier hun.

Janne Valle

Janne Valle snakker varmt om presten i lokalsamfunnet. – Han er veldig godt likt. Han er en fantastisk, folkelig og fin prest, sier hun.

Flere skriver i kommentarfeltet at presten er utsatt for en offentlig gapestokk. Det mener Valle er treffende:

– Noen liker å bruke det ordet, og det er kanskje et talende bilde for å forstå hva man mener. Det er det ordet som forklarere det best, sier Valle.

Kommentarer under NRK Finnmarks sak om den koronasmittede presten.

Flere viste støtte til presten på NRK Finnmarks Facebook-side under den originale saken.

Foto: Skjermdump

Intensjonen er å opplyse, ikke polarisere

VG var først ute med saken om presten.

Leder for nyhetsavdelingen i VG, Eva-Therese Grøttum, sier at når et lite lokalsamfunn, som har gått tilnærmet uten smitte gjennom hele pandemien, nesten ser seg nødt til å kutte i de kommunale velferdstilbudene på grunn av smitteutbrudd, er det en relevant sak for VG å omtale.

Som prest har han søkt og inntatt en offentlig posisjon i lokalsamfunnet. Om personer er vaksinert eller ikke mener vi også er en vesentlig opplysning. Det gjelder særlig for personer med fremskutte roller i samfunnet hvor man møter mange mennesker, slik som religiøse ledere, sier hun.

Om VG er med på å polarisere mellom vaksinerte og uvaksinerte med slike saker, mener Grøttum får være opp til andre å vurdere.

Vår intensjon er ikke å polarisere, men å opplyse, sier hun.

Tar med seg kritikken videre

Distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, sier saken var et forsøk på å gripe debatten rundt leiren og ikke et forsøk på å henge ut presten.

På den annen side er det naturlig å spørre også presten om ikke han som tillitsperson i et lite samfunn burde bidratt til et enda bedre smittevern under samlingen, særlig i lys av at kommuneoverlegen i ettertid har fortalt media at han ikke ble involvert i planene på forhånd, sier han.

Presten skal selv ha delt åpent at han ikke ønsket å vaksinere seg. Grønbech sier NRK gjennom pandemien har vært opptatt av å gi mennesker med begge standpunkt anledning til å uttale seg.

Vi har forståelse for at fremstillingen av sensitive saker er mulig å diskutere, og er ydmyke for at vi får kritikk i dette tilfellet i ettertid. Det skal vi ta med oss videre, sier distriktsredaktøren.

Håkon Grønbech

Distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark, Håkon Grønbech, sier de valgte å omtale saken etter at flere engasjerte seg offentlig og kommuneoverlegen sa at leiren burde vært utsatt.

Foto: privat

Åpenhet er viktig

Kommuneoverlege Marius Lier tror at det kan bli vanskeligere å være åpen om smitte og smittevei dersom man blir hengt ut når man sier ifra.

– Du kan følge alle smittevernråd og alle retningslinjer og fortsatt smitte andre. Alle kan gjøre ting i beste mening, og så går det ikke slik man tenkte, sier Lier.

Kommuneoverlegen frykter det kan gjøre det vanskelig for helsevesenet, dersom folk ikke forteller om positive selvtester i frykt for å bli hengt ut.

– Vi kan komme dit at det er vanskeligere å få kontroll fordi folk er redde for å si ifra og teste seg, sier han.

Bak moloen, foran fjellsiden, ligger kommunesenteret i Lebesby. Småbåter og fiskebåter til kai.

Flere foreldre til konfirmantene som er blitt smittet mener det ikke er noe grunn til å kritisere presten som arrangerte konfirmasjonssamlingen.

Foto: Joachim Kohler Bremen

Vaksinedebatten

Presten på sin side mener det at han ikke er vaksinert ikke har hatt noe å si for smitteutbruddet. Han peker på at alle, både vaksinerte og uvaksinerte, kan smitte andre med korona.

FHI skriver at verken gjennomgått infeksjon, eller vaksine, er noen garanti mot å smittes av covid-19 og spre smitte videre. Les FHIs råd og regler for vaksinerte og uvaksinerte her.

På søndag sa presten til NRK at konfirmasjonssamlingen ble gjennomført på en god måte, og at de gjorde det som var nødvendig med hensyn til smittevern.