Kongen kommer til 70-års markering

Med seg har han både statsministeren og utenriksministeren.

Kong Harald

Det har lenge vært usikkert om og hvem fra kongehuset som ville besøker 70-års markeringa. mandag kom bekreftelsen at Kong Harald besøker Kirkenes i oktober.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Mandag kom bekreftelsen mange i Finnmark har venta på, Kongen kommer på besøk.

Det er under 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark den 25. oktober at Kong Harald vil besøke Kirkenes.

Med seg har han statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende.

En viktig del av historien

Erna Solberg med rød skjorte og blå jakke utenfor Marienlyst i Oslo

Statsminister Erna Solberg deltar også på markeringa i oktober.

Foto: Marit Solberg / NRK

Markeringen av frigjøringa vil foregå over en hel uke, men hoved-markeringa er lagt til den 25. oktober.

Utenriksminister Børge Brende har også invitert sin russiske kollega, utenriksminister Sergej Lavrov, til å delta.

"Alliansen under krigen og det mellomfolkelige fellesskap som oppstod, særlig i nord, er en viktig del av den norsk-russiske historien og vårt naboskap med Russland," skriver statsministerens kontor mandag i sin kunngjøring.

– Jeg ser frem til å delta sammen med H.M. Kongen under markeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark i Kirkenes 25. oktober. Dette besøket er en fin anledning til å hedre dem som bidro i frigjøringskampen. Det er også viktig å hedre innsatsen til de sovjetiske styrkene, sier statsminister Erna Solberg.

– Dette er hele landets historie

– Jeg er kjempe glad, både på vegne av Sør-Varanger kommune og befolkninga her, men ikke minst har frigjørings-markeringa en stor nasjonal betydning, sier ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen.

Det har lenge vært uklart om det ville komme noen fra det norske kongehuset,

Cecilie Hansen

Ordfører i Sør-Varanger kommune, Cecilie Hansen synes det er viktig at topp-politikerne i Norge og Kong Harald gjester 70-årsmarkeringen for frigjøringen av Øst-Finnmark. Hun mener krigshistoria fra fylket må bli mer kjent.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

men mandag ble det offentliggjort at Kongen ville gjeste kommunen selv.

– Jeg er glad man har tatt den beslutninga at man vil være tilstede på en så stor og viktig begivenhet, sier ordføreren.

Hun mener det er viktig at lederne i Norge deltar for å gjøre historia av frigjøringa kjent for resten av landet.

– Det viser at dagens situasjon kan ikke endre vår historie. Og historien er det dessverre ikke så mange i Norge som kjenner til, det at vi ble frigjort syv måneder før resten av landet. Det at vi nå har toppledelsen i Norge og Hans Majestet som vil komme, viser jo at vår historie ikke bare er vår historie. Den er hele landet sin historie, sier Cecilie Hansen.

Arrangementet 25. oktober finner sted i Kirkenes sentrum og ved Bjørnevatn, hvor store deler av lokalbefolkningen oppholdt seg da de sovjetiske styrkene ankom.

Rørbua, hvor det første kommunestyremøtet i det frigjorte Norge ble avholdt, samt deler av området ved Bjørnevatn, vil under markeringen bli fredet.

Denne delen av arrangementet er en del av grunnlovsjubileet.