Hopp til innhold

Fangsten tar av – utvider kongekrabbefisket

Den voldsomme økningen i kongekrabbefisket får nå Norway Seafoods til å vurdere å ta imot krabbe flere steder langs kysten. Forsøl i Hammerfest og Hasvik på Sørøya kan bli nye krabbemottak.

Kongekrabbefiske

Kongekrabbefisket øker så mye at mottaksapparatet må utvides, mener Norway Seafoods.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Hittil i år har fiskerne utenfor Vest-Finnmark, der kongekrabbefisket ikke er kvotebelagt tatt 400 tonn krabbe. Det er fire ganger mer enn på samme tid i fjor.

Dette har ført til at fiskere kommer langveisfra for å delta i krabbefisket.

Et mottak i Repvåg i Nordkapp har måttet ansette fem personer ekstra, og nå har Norway Seafoods satt i gang et arbeid for å se om de kan ta imot krabbe flere steder.

Forsøl Seafoods

Norway Seafoods anlegg i Forsøl

Foto: Vibeke Lund Pettersen / Nrk

To muligheter

Råstoffsjef Ørjan Nergård i Norway Seafoods sier de har bedt lokal ledelse både i Forsøl i Hammerfest og i Hasvik på Sørøya om å vurdere hva som skal til for å ta imot krabbe.

– I tillegg til at det må på plass en del tekniske innretning før vi kan ta imot krabbe er det dessuten en del formaliteter som må på plass. Blant annet i forhold til Mattilsynet, sier Nergård.

Dette kan føre til flere arbeidsplasser ved mottakene langs kysten i Finnmark.

Vil bedre leveringstilbudet for fiskerne

Råstoffsjefen forklarer at konsernet i dag har et mottak i Skarsvåg i Nordkapp kommune, men at fisket som nå har spredt seg langt nedover kysten av Vest-Finnmark har ført til at dette ikke er nok.

– I tillegg til at vi naturligvis ser på kongekrabben som et viktig produkt er vi også opptatt av at fiskerne skal ha egnede steder å levere – uansett hvilke fangster de har, også kongekrabbe.