Hopp til innhold

Kongefamilien til Svalbard

Kongeparet og hele storfamilien er denne uka på rundreise med kongeskipet Norge på Svalbard.

Kongeskipet

Kongefamilien er på tur rundt Svalbard og besøker Longyearbyen denne uka.

Foto: Ove Karlsen

Torsdag besøker familien Universitetssenteret og Svalbard museum i Longyearbyen.

– I forkant av dette besøket er familien på et privat tokt, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen til NRK.

– Alltid en glede å ta imot kongefamilien.

Direktør Tora Hultgreen ved Svalbard museum gleder seg over nok en gang å ta imot medlemmer av kongefamilien til museet.

Fangsthytte på Svalbard

Fangsthytte slik det vises på Svalbard museum

Foto: Atle Markeng / NRK

Hun viser til at det var kongeparet som åpnet det nye Svalbard museum i 2006. De jevnlige besøkene viser at de er svært interesserte i natur og historie knytta til øygruppa.

– Denne gang skal vi trekke fram hvalfangst og annen fangst om ble drevet av nordmenn og russere, sier Hultgreen til NRK.

Det blir også tid til litt kuriosa.

En av Russlands mest berømte ballerinaer vokste i Barentsburg. Maya Mikhailovna Plisetskaya hadde sine barneår og sine første ballettimer i den russiske gruvebyen, den gang under Sovjettiden.

– Hun ble en av de største ballerinaer i russisk historie, med roller blant annet på Bolshoi Teateret, sier museumsdirektøren.

Bekymret over færre arkeologiske funn

Hultgreen har doktorgrad i arktisk arkeologi fra Universitetet i Tromsø. Hennes spesialfelt er den russiske fangstperioden på Svalbard. Hun vil fortelle kongefamilien om utfordringene det er med klimaendringene. I de årlige arkeologiske utgravningen finner forskerne færre og færre tekstiler.

Tora Hultgreen

Direktør ved Svalbard museum gleder seg til å ta imot kongefamilien.

Foto: Svalbard Museum

– Gjenstandene har ligget nedfrosset i permafrosten gjennom flere hundre år. Men nå ligger de ikke "kjøleskapet" lenger hele året. Det milde klimaet påvirker materialene slik at nedbrytinga går raskere. Dermed er det ikke sikkert vil lenger finner klær og andre tekstiler i hvalfangstgraver nå som vi gjorde før, sier hun.

– Kongefamilien er opptatte av klimaforandringene på Svalbard, og dette er også noe vi vil formidle, sier hun.

Reisen gjort kjent på kongehuset.no:

Deres Majesteter Kongen og Dronningen besøker Universitetssenteret (UNIS) på Svalbard torsdag 9. august 2018 – klokken 10:30, i anledning av at det er 25 år siden UNIS ble opprettet. Etter besøket til UNIS besøker kongeparet Svalbard museum.

Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen, og prinsesse Märtha Louise vil også være til stede ved besøkene til UNIS og til Svalbard museum.

Under oppholdet på Svalbard vil Kongeskipet «Norge» bli benyttet.