Hopp til innhold

Konflikt etter jordbruksoppgjøret – mener lederen har gått ut over sine fullmakter

Da staten og bøndene kom til enighet om 10,9 milliard i jordbruksoppgjøret, skal det ha blitt gjort uten godkjennelse fra styret i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Leder for Småbrukarlaget Kjersti Hoff

Leder for forhandlingsutvalget, Kjersti Hoff, kan ha brutt en viktig vedtekt i Norsk Bonde- og Småbrukarlag da hun skrev under på jordbruksoppgjøret.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Ola Fiskvik, organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, ble overrasket da jordbruksoppgjøret mandag ble skrevet under.

Styremedlemmene i Bonde- og Småbrukarlaget hadde, ifølge Fiskvik, ikke godkjent avtalen, noe han mener er et brudd i vedtektene.

– Forhandlingslederen har gått ut over sine fullmakter, sier han.

Klokken 20:00 mandag kveld møttes fylkeslederne i bøndenes organisasjon. Der skulle de blant annet vurdere om de ville kreve et ekstraordinært landsmøte.

To timer senere var møtet ferdig, og et ekstraordinært landsmøte ikke krevd. Likevel er situasjonen fremdeles uavklart.

– Det er ikke jordbruksavtalen vi nå reagerer på, selv om den er for dårlig. Det her er interne forhold som vi ikke er fornøyde med. Det må presiseres, sier leder for fylkeslaget i Troms, Frank Valø, etter at møtet er over.

Avviser at det er gjort feil

Leder for forhandlingsutvalget, Kjersti Hoff, mener hun ikke har brutt noen vedtekter og at hun hadde fullmakt til å skrive under på avtalen. Hun er også leder i Bonde- og Småbrukarlaget.

– De godkjente det løpet vi kjørte på innspurten, og da er det riktig av meg som leder av forhandlingsutvalget å skrive under på den avtalen som vi har gjort i dag, sier Hoff.

Hun forteller at de hadde styremøte lørdag, dert flertallet i styret ønsket å gå videre med den rammen som var lagt av utvalget.

– Da forstod vi det sånn at vi hadde mandat til å underskrive avtalen.

Hoff deltok selv på kveldens styremøte for å forklare sin sak.

Kritisk til avtalen

Ola Fiskvik forteller at han er kritisk til avtalen.

Den totale rammen var for så vidt akseptabel. Men innretningen på hele landbrukspolitikken og fordeling synes vi ikke gjenspeiler Bonde- og Småbrukarlagets politikk, sier han.

Ola Fiskvik, organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Ola Fiskvik, organisatorisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Foto: Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Fiskvik viser til at NBS blant annet er kritiske til subsidiert kraftfôr. Avtalen som nå er skrevet under legger opp til nedskriving av norsk korn og importert råvare til kraftfôr, for å unngå potensiell økning i kraftfôrprisene til husdyrprodusentene.

Vi ønsker å øke selvforsyningen i Norge. Det er i tråd med den geopolitiske situasjonen vi ser når også land etter land slutter å eksportere. Import av kraftfor reduserer selvforsyningen.

Kan vende tommelen ned

Den endelige avtalen skal godkjennes på et styremøte torsdag 19. mai.

Det innebærer at styret i Norsk Bonde- og Småbrukarlag kan stemme ned avtalen. Dersom flertallet stemmer mot avtalen, er ikke Norsk Bonde- og Småbrukarlag med på avtalen.

– Er det mulighet for at jordbruksavtalen som ble avtalt i dag ikke blir stående?

– Det kan skje, det er nok ganske hypotetisk, men det kan skje, sier Hoff.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark