Hopp til innhold

Kommune får kritikk for ministermøte etter fylket boikottet sammenslåing

Alta kommune har hatt et eget møte med kommunal- og moderniseringsministeren. Det får fylkestingspolitiker til å reagere.

Ordfører Monica Nielsen og varaordfører Anita Håkegård Pedersen i Alta

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap) og varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) tok initiativ til et møte med kommunal- og moderniseringsministeren. Noe de fikk tirsdag 17. juli.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Målet med møtet var å få en oppdatering på status i prosessen om sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Fylkestingspolitiker fra SV Johnny Ingebrigtsen reagerer kraftig på møtet til kommunen.

– Finnmark fylkeskommune favner alle de 19 kommunene. Det er fylkeskommunen som har vært i forhandlinger både før og etter jul. Det er vi som skal slå oss sammen. Det er ikke snakk om en kommunesammenslåing, sier han.

Johnny Ingebrigtsen

– Dette er en fylkessammenslåing og ikke en kommunesammenslåing, sier fylkestingspolitiker fra SV Johnny Ingebrigtsen etter at Alta kommune møtte kommunalministeren.

Foto: Stian Strøm / NRK

Ordfører i Alta og Arbeiderparti-politiker Monica Nielsen stiller seg uforstående til kritikken som er rettet mot møtet mellom kommunen og kommunalministeren.

– Det som er viktig for oss er at kommunene har stemmer i dette, og at de har god vekst og utvikling uavhengig om det blir sammenslåing eller ikke, sier Nielsen.

Hun medgir at hun foreløpig ikke vet om de andre kommunene skal ha egne møter.

Regionreform uten fremdrift

Finnmark har vedtatt å ikke oppnevne medlemmer til fellesnemnda. Derfor har denne prosessen med sammenslåingen stoppet.

Ettersom ingen representanter fra Finnmark stiller, blir det et ekstraordinært fylkesting i Troms 10. august. Det er tre dager før fellesnemnda egentlig skulle hatt sitt første møte 13. august.

Likevel har finnmarkskommunen bedt om et møte med Mæland. De ønsket å snakke om status på regionreformen, og oppgavemeldingen som departementet jobber med.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik har vært rivende uenige i sammenslåingsprosessen mellom Finnmark og Troms.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Møttes tirsdag

Kommunal- og moderniseringsminister, Monica Mæland, møtte tirsdag representanter fra Alta kommune. Hun synes det er positivt at finnmarkskommunen er fremoverlent og tydelig på at de ønsker oppgaver tilført Alta.

– Jeg oppfatter bare at de er bekymret for situasjonen. De ønsket å vite hva vi fra departementets side gjør videre. Og de ønsket å fortelle hvilke fortrinn Alta har, sier statsråden.

Mæland setter pris på interessen fra Alta, men understreker at møtet ikke resulterte i konkrete lovnader til kommunen.

– Det er viktig at oppgaver flyttes nærmere innbyggerne i hele Norge, og da synes jeg det er positivt at Alta peker på seg selv som et sted med kompetanse til å utføre en rekke oppgaver.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland legger fram forslag til ny kommunelov.

– Jeg oppfatter bare at de er bekymret for situasjonen, sier Monica Mæland (H) til Alta kommunes ønske om et møte om sammenslåingsprosessen.

Foto: Vidar Ruud / NPK

Ingen dramatikk

Ordfører i Nordkapp og leder i Finnmark Arbeiderparti, Kristina Hansen, ser ingen dramatikk i initiativet fra Alta.

– Lokalpolitikere har ofte møter med statsråder. Når politikerne fra Alta sonderer saker betyr ikke dette at det tas beslutninger, så dette har de full rett til, sier Hansen.