– Uten samarbeidsavtalen ville vi ha gitt opp og forlatt kommunen. Arbeidspresset var rett og slett blitt for stort. Vi er utslitte.
Det sier veterinær i Porsanger kommune i Finnmark, René Lande.
Over hele landet sliter kommuner med å få tak i veterinærer. Og da spesielt i distriktene. Og slik har det vært i flere år.
Den prekære mangelen på veterinærer fører til et enormt arbeidspress for de få som er på jobb.
– I Lakselv er det bare to veterinærer. Og vi har gått i en vaktordning med jobb annenhver dag og natt, og annenhver helg. Vi har omtrent ikke hatt et liv ved siden av jobben, sier Lande.
Ny avtale
Nå kan det imidlertid se ut for at problemet har funnet en løsning. For etter at veterinærene ved Lakselv dyreklinikk i høst sa opp avtalen med Porsanger kommune, har det skjedd ting.
Nå er det blitt forhandlet frem et samarbeid om tjenestevakt for veterinærene mellom kommunene Porsanger, Lebesby, Gamvik og Nordkapp. Avtalen er så langt signert av to av kommunene.
– Vi har etablert et helt nytt selskap, Midt Finnmark Dyreklinikk. Mye takket være velvilje fra politikerne. Gjennom dette selskapet skal vi organisere vaktordningen i lag med tre andre kommuner.
– Dersom vi ikke hadde gjort noe ville vi havnet i en skikkelig krise, sier assisterende kommunedirektør i Porsanger, Kjell Magne Rasmussen.
Porsanger kommune handlet raskt da de mottok oppsigelsen fra Lakselv dyreklinikk. – Hvis vi ikke hadde gjort noe, ville vi ha havnet i en skikkelig krise, sier assisterende kommunedirektør Kjell Magne Rasmussen.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRKOg ikke nok med det. Om en måned får René og kollega, veterinær Astrid-Marie Holm, to ny kolleger.
– Det ser vi virkelig frem til. For det første blir vi flere som kan dele på vaktene. For det andre får vi et større fagmiljø. Og dette tjener både vi og kundene på, sier han.
Veterinæravtale i boks i Alta
Også i Alta kommune er det kommet en permanent løsning på veterinærkrisen.
Alta kommune signerte onsdag 1. februar en ny avtale for klinisk veterinærvakt for produksjonsdyr og husdyr med veterinærene tilknyttet Alta Dyreklinikk.
Avtalen har en varighet på to år.
– Vi har hatt gode og konstruktive forhandlinger med veterinærene, og er glade for å endelig få en avtale på plass, sier næringssjef i Alta kommune, Silje Ingebrigtsen.
På grunn av mangel på veterinærer vil det likevel i en periode fremover mangle veterinærer på vakt noen dager utenom ordinær arbeidstid, samt enkelte helger.
– Dette er vi allerede i gang med å løse, sier næringssjefen.
I den midlertidige avtalen var det veterinærvakt i Alta fra klokken 08.00-16.00 mandag til onsdag, mens det fra torsdag til søndag var vakt hele døgnet.
Også i Alta kommune er det kommet en løsning på veterinærkrisen. – Vi har nå signert en avtale med to års varighet med fem veterinærer tilknyttet Alta dyreklinikk. Det er vi svært glade for, sier næringssjef i Alta kommune, Silje Ingebrigtsen.
Foto: Trine Vidunsdatter / NRKVaktordning
President i Veterinærforeningen, Bente Akselsen, berømmer de fire finnmarkskommunene for viljen til å finne løsninger.
Hun mener at et slikt interkommunalt samarbeid kan være løsningen for også andre distriktskommuner som sliter med å dekke denne lovpålagte oppgaven.
– At flere kommuner slår seg sammen, gir jo et grunnlag for å få på plass en vaktordning. Vi vet jo at slike tjenester er spesielt vanskelig å få på plass i distriktene, fordi det er få veterinærer på hvert sted, sier hun.
Akselsen er likevel klar på at en slik løsning ikke passer for alle kommuner.
– Dette er et av flere tiltak som kan fungere. Vi må for øvrig også tenke på at dette kan føre til lange avstander mellom oppdragene. Det er derfor viktig å se på også andre faktorer. Blant annet økonomiske tilskudd, sier hun.
President i Veterinærforeningen, Bente Akselsen, skryter av de fire finnmarkskommunene og den nye samarbeidsavtalen. – Dette kan være en løsning for mange kommuner, sier hun.
Foto: Veterinærforeningen Norge / Frauke BecherSkuffet over regjeringen
Akselsen mener Staten bør legge opp til at det er god veterinærdekning over hele landet. Ikke minst at det er bevilgninger nok til å ha en vaktordning på både dag og nattetid.
I tillegg mener hun det er nødvendig med statlige bevilgninger til et organ som fører tilsyn med veterinærtjenesten i kommunene.
Veterinærforeningen mener regjeringen har sviktet.
– Vi har ikke sett en styrking av veterinærtjenesten de to siste årene. Kanskje heller det motsatte. For de reelle tilskuddene for 2022 og 2023 har gått ned, om vi tar med prisstigningen. Dette stimulerer ikke til å løse den dramatiske situasjonen vi står i. Vi er skuffet over regjeringen, sier Bente Akselsen.
– Lys i tunnelen
Veterinær René Lande, som i høst var i ferd med å si opp jobben og flytte med familien, ser nå litt lysere på fremtiden.
Arbeidspresset, med jobb hver dag, og vakt annenhver kveld/natt og helg, ble til slutt for tøft. – Å være alene med så mye ansvar, og jobbe så mye, har vært utrolig slitsomt, sier veterinærene René Lande og Astrid-Marie Holm.
Foto: Jo Hermstad Tronsen / NRK– Uten en endring i arbeidssituasjonen hadde vi ikke vært i kommunen i dag. Så vi er optimistiske med tanke på den nye avtalen. Ikke minst ser vi frem til å få to nye kolleger. Det blir topp. Det kan gi oss tilbake overskuddet slik at vi trives og utvikler oss. Ikke tynes, som i dag.
– Men kanskje mest av alt gleder jeg meg til å få tilbake fritiden min. Jeg ble nemlig pappa i høst. Så fritiden jeg kan tilbringe i lag med familien er veldig viktig, sier Lande.