Kommuneoverlege: – Gror bakterier og sopp i gulvet på skolekjøkkenet

Kommuneoverlege Hans Husum mener skolen i Måsøy kommune i Finnmark burde vært stengt – men ønsker ikke selv å gjøre det.

Slim fra rør

Kommuneoverlege Hans Husum slår alarm om forholdene ved Gunnarnes skole i Måsøy. Bildet er fra rørsystemet under skolen.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Forholdene ved skolen på Rolvsøya i Måsøy kommune er under enhver kritikk mener kommuneoverlege Hans Husum.

Både vann- og kloakkledninger lekker, i skolegården ligger en gammel dieseltank på 30.000 liter som aldri har vært kontrollert, og vannet på skolen har hatt E. coli bakterier.

– Skolen burde vært stengt, og skam over dem som ikke har sett etter her. Dette har vært klaget på lenge. Det er mangel på anstendighet at kommunen ikke har vært her og sett etter, sier han.

Kommunelege Hans Husum går for øvrig snart av med pensjon. Han avviser likevel at hans kritikk av forholdene på skolen på Rolvsøya er en takk for sist til kommunen etter en turbulent personalsak i sommer.

– Jeg er doktor her. Jeg har ansvaret for folkehelsa, sier han.

Kommuneoverlege, Hans Husum, slår helsealarm ved Gunnarnes skole på Rolvsøya i Måsøy

– Skam over dem som ikke har sett etter her, sier Hans Husum om forholdene på Gunnarnes skole.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Ikke hygienisk

Når NRK er med kommuneoverlegen ut til skolen tar han prøver fra noe klissent som henger ned fra rørsystemet – og som ingen vet hva er.

Prøvene skal bli sendt til analyse.

– Det gror bakterier og soppkulturer i dette rommet og i golvet på skolekjøkkenet. Soppsporer kan forårsake allergi. Det er ikke rent her, sier han.

Det er ikke bare rørsystemet som lider av manglende oppfølging. Husum viser fram påfyllingsrøret til en stor oljetank utenfor skolen.

– Under her ligger det 20-30.000 liter diesel i en gammel ståltank som ble gravd ned på 60-tallet en gang. Forskriftene sier at etter 30 år så skal ståltankene kontrolleres, så de ikke begynner å lekke. For omtrent 25 år siden skulle de begynt å kontrollere den tanken, sier han.

Han frykter konsekvensene dersom tanken plutselig begynner å lekke.

– Da renner det 20.000 liter ut i grunnen og i grunnvannet. Det betyr at skolen og husene rundt her ikke kan bruke vannet, sier han.

Skolen på Rolvsøy

Hans Husum tar bakterieprøve fra et rør ved Gunnarnes skole.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Kommunen vil ikke kommentere

NRK har fått en uavhengig rørlegger til å studere bildene. Han sier at bildene «ikke ser bra ut», men at han ville ha avventet med å stenge skolen før prøvene kommer tilbake.

Det er ingen i Måsøy kommune som vil svare på anklagene fra kommunelegen.

Teknisk sjef Lasse Danielsen, sier at de har montert vannfilter og at rørsystemet vil bli kontrollert.

Drivstofftanken har kommunen foreløpig ikke budsjettet til å gjøre noe med.

Skal oljefyringen skiftes ut, kan det hende at øya har for dårlig strømtilførsel for å kunne varme opp skolen med strøm.

Hos Fylkesmannen i Finnmark er det foreløpig lite de kan gjøre uten å ha mottatt en sak på forholdene tilknyttet skolen. Det sier utdanningsdirektør Ole Håkon Haraldstad.

– Vi anbefaler kommunen å se om dette har en negativ innvirkning på skolehverdagen til elevene, sier Haraldstad.

Overlege Husum har selv makt til å stenge skolen ned, men vil ikke selv gjøre dette.

– Jeg må snakke med Arbeidstilsynet. Det er jo for jævlig dersom skolen må stenges for ungene trives jo her. Jeg kunne ha stengt skolen, men har ikke lyst til det heller. Man skal jo få det til å blomstre og gro her ute, og ikke stenge ned, sier han til NRK.