Hopp til innhold

Kommunen vil snu – Kirsti og guttene får det som de ønsker

Kirsti Johansens to utviklingshemmede sønner skulle flytte inn i omsorgsbolig, men kommunen satte planene på vent. I første omgang.

Kirsti og Emil

Kirsti Johansen gir sønnen Emil grøt. Nå ser det ut til at Emil og broren Tobias får sin omsorgsbolig likevel.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Emil (25) og Tobias (22) Johansen har begge Angelman syndrom og epilepsi, og begge har bodd hjemme hele livet.

Hver dag er de på Tindfoten dagsenter, men de kommer hjem til den lille leiligheta på Tomasjord klokka tre hver ettermiddag. Da handler det om faste rutiner.

– De begynner jo å bli store. Tobias trenger ikke konstant tilsyn, men vi må ha et øye til Emil hele tiden, forteller mamma Kirsti Johansen.

Da Tromsø kommune presenterte forslaget til budsjett for 2017 i oktober, bestemte de seg for å legge flere byggeprosjekter på vent. Deriblant 16 planlagte boliger og 12 planlagte avlastningsplasser for utviklingshemmede.

Emil og Tobias var to av dem som skulle flytte inn i omsorgsboligene. Beskjeden om utsettelsen sjokkerte mamma Kirsti.

Hver dag

Tobias (nærmest, til venstre) og Emil krever full oppmerksomhet når de kommer hjem klokken 15.00.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Demonstrerte utenfor rådhuset

– Jeg ramlet helt i kjelleren. Plutselig var fremtiden usikker igjen. Politikerne vil nok aldri forstå hvordan situasjonen egentlig er. For dem er det noen navn på et skriv, nærmest bare en diagnose. De aner ikke hva det egentlig innebærer.

Mandag skulle formannskapet i kommunen behandle budsjettforslaget, og Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) benyttet muligheten til å demonstrere utenfor rådhuset, for å få det de lovmessig har krav på.

Flertallet vil snu

Ordfører Kristin Røymo var tydelig på at de ønsker å ta hensyn til denne gruppen innbyggere.

– Dette er mennesker som kanskje har de største bekymringene i hverdagen. Er det noen vi skal ta vare på, så er det disse, Røymo.

Gunhild Johansen, leder i helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, forteller til NRK at det er stor forståelse i samarbeidspartiene om at det er nødvendig å bygge boligene etter opprinnelig plan.

– Det finnes knapt noe prosjekt i kommunen det er større behov for å få gjennomført. Jeg blir svært overrasket dersom det ikke blir flertall for å få midler inn i budsjettet for 2017, sier Johansen.

Også Jarle Heitmann i Arbeiderpartiet bekrefter at flertallet i kommunestyret er enige om å snu i saken.

Røymo lyttet

Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) og flere andre foreninger møtte opp til demonstrasjon utenfor rådhuset i Tromsø mandag. Ordfører Kristin Røymo tok seg tid til å lytte.

Foto: Torbjørn Krane / NRK