– Det er veldig krevende til tider å skulle sette seg inn i en sak som har pågått så lenge, sier Finn-Håkon Sneve Steinbakk som sitter i kommunestyret for Senterpartiet.
Han har brukt mye tid på å sette seg inn i diskusjonen, og har lest seg tilbake til konfliktens start. Det eldste dokumentet han har klart å finne om planlegging av næringsareal er fra 1998. To år før han ble født.
– Jeg har troen på at vi vil ha et fastere grunnlag å ta beslutningen på når den nye utredningen kommer i april.
Kommunestyrerepresentant Finn-Håkon Steinbakk (Sp) sier at han begynner å bli irritert.
Foto: Kristin Humstad / NRKBlir ikke enig
Politikerne sliter med å bli enige om hvor de skal bygge ut næringsareal i kommunen.
Flere håper at trafikk fra Nordøstpassasjen skal legges via Kirkenes, og drømmen om togforbindelse gjennom Finland ulmer stadig. Olje har også vært et håp.
– Man har ventet på et olje- og gasseventyr som aldri kom, og som sannsynligvis aldri vil komme, sier Magnus Mæland, daglig leder i Kirkenes næringsforening.
Magnus Mæland forteller at noen bedrifter har ønsket seg næringsareal i Sør-Varanger, men at dette ikke finnes i kommunen i dag.
– For hver dag som går nå så mister vi sannsynligvis en mulighet. Markedet er folk, og folk ser etter hvor de kan tjene penger nå, da er det lokalsamfunnet sin jobb å legge til rette for det.
Magnus Mæland, daglig leder i Kirkenes næringsforening, må si til bedrifter at de ikke har næringsareal å tilby.
Foto: Karen Gjetrang / NRK– Frykter at det vil ta 20 år til
Stemmer det Mæland sier vil kommunen fortsette å gå glipp av nye muligheter i lang tid fremover. Ordføreren har nemlig ikke tro på at et næringsareal er på plass i nærmeste fremtid.
– 20 år er altfor lang tid, og jeg frykter at det vil ta 20 år til, sier Lena Norum Bergeng, ordfører i Sør-Varanger kommune.
Lena Norum Bergeng, ordfører i Sør-Varanger kommune, frykter at det vil ta nye 20 år før det blir enighet i kommunen.
Foto: Karen Gjetrang / NRKSneve Steinbakk (Sp) ønsker seg en enighet på tvers av partiene om et næringsareal, i motsetning til slik situasjonen er i dag.
– Vi har en mening om hvor det skal ligge som har fulgt partiet siden vi begynte å ta opp denne saken for flere år siden. Vi har en mening som et utgangspunkt, og vi skal bygge videre på det.
Han tror uenigheten blant politikerne stammer fra at de har sett verdien av forskjellige ting.
Det ekstraordinære kommunestyremøtet
Torsdag 27. januar møttes kommunepolitikere til et ekstraordinært kommunestyremøte. Her vurderte kommunen tre potensielle områder for utbygging av næringsareal.
Politikerne sliter med å enes hvor de skal begynne å bygge næringsarealet.
– Jeg sitter igjen med et inntrykk av at det noen ganger er lettest å ikke gjøre noen ting. For hvis man ikke gjør noe så har man i hvert fall ikke gjort noe feil. Dette er jeg veldig bekymret for, sier Mæland fra talerstolen under møtet.
– Vi vet ikke hva som kan bli Sør-Varanger sin fremtid, men det vi vet er at det ikke vil skje noe dersom vi ikke legger til rette for det, sier Mæland.
Han bekymrer seg ikke bare for at man ikke blir enig, men hvor mye jobb som er brukt på å ikke komme til enighet.
– Det må være kilometer med utredninger i denne saken. Jeg tror aldri jeg har sett så mye papir som er lagt ut, sier Mæland.
– Vi som sitter i kommunestyret har på mange måter oss selv å takke for at vi er tvunget opp i et hjørne når det gjelder næringsareal, sier Rune Rafaelsen fra Arbeiderpartiet.
LANGVARIG: Kommuneledelsen i Sør-Varanger kommune frykter det vil ta 20 år til før kommunen har et næringsareal.
Foto: Karen Gjetrang / NRKTre måneder til ny avgjørelse
Nå gjenstår det for politikerne å prøve å komme til enighet frem mot et møte hvor de igjen skal diskutere næringsarealets adresse.
– Hvordan synes du kommunestyremøtet gikk?
–Jeg vet ærlig talt ikke. I mitt hodet så ble mer eller mindre to områder skutt ned og man står nå igjen med det området som er regulert, og da burde man egentlig bare finne ut av om det er levelig eller ikke, sier Mæland.
– Jeg begynner faktisk å bli litt irritert over at man ikke greier å ta en beslutning. Nå får vi vente til april og jeg håper det går i hop, men altså, for hver dag som går så mister vi en mulighet.
Han ser ingen utvikling i den diskusjonen som har foregått hverken før eller nå, men har forhåpninger for avgjørelsen som skal tas i april.