Kommune truer med å tvangsoverta fiskebruk

Fiskebruket på Ingøy i Finnmark står ubrukt, og det lille fiskesamfunnet står i fare for å dø ut. Nå vurderer kommunen å ta saken til retten.

Ingøy

Her på Ingøy frykter mange det verste etter at fiskemottaket forsvant. Ålesund-firmaet Fjordlaks ønsker ikke å selge det nedlagte fiskebruket til andre.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi har jobbet i over ett år med saken, og vi har prøvd å samarbeide med Fjordlaks. Bruket må i gang igjen, sier Måsøy-ordfører Reidun Mortensen.

Nå truer kommunen med å tvangsoverta fiskebruket.

Nekter å selge

Ett år etter at bedriften Fjordlaks stengte bruket, står anlegget på Ingøy i Måsøy kommune i Finnmark, fremdeles uten nye eiere. Fjordlaks nekter å selge, og stopper dermed nye virksomheter fra å overta.

Reidun Mortensen

Ordfører i Møsøy, Reidun Mortensen, vurderer ekspropriering om ingenting skjer.

Foto: Allan Klo

– Vi må bli hardere i klypa, og vi har vurdert ekspropiasjon. Hvis ikke Fjordlaks snart kommer på banen, så må få hjelp av loven.

Ekspropriering betyr at kommunen kan ta over fiskebruket med tvang, mot erstatning. Helst vil ordføreren ha et videre samarbeid med Fjordlaks.

– Alle kjemper for et samarbeid, men nå truer vi med å overta bruket, sier Mortensen.

– Det er bare tull

Innehaveren av Fjordlaks, Anders Pedersen, har liten tro på kommunens trusler om å tvangsoverta fiskebruket. Han mener tvert i mot at kommunen må utvide og forbedre tilgangen på rent vann og strøm, og sier at hvis det kommer på plass så vil Fjordlaks vurdere å sette i gang produksjonen igjen.

– Så lenge vi er villige til å starte opp fiskebruket igjen, så kan de ikke ekspropriere et fiskebruk. Det er bare tull.

Pedersen mener kommunen legger alt ansvaret over på en dem, og det uten å ha tilrettelagt for at bedriften skal kunne arbeide på Ingøy.

– De har holdt oss for narr i ti år, sier han.

Måsøy-ordfører Mortensen sier til NRK at vann og strøm ikke har vært et samtaleemne før, og at det ikke var et tema at mangelen på nok strøm som gjorde at Fjordlaks måtte stenge Ingøybruket.

Vil ta saka til Stortinget

Per Olav Lundteigen

Per Olaf Lundteigen sier at man ikke bare kan sitte på gjerdet og se at samfunnet legges ned.

Foto: Allan Klo / NRK

– Vi kan ikke sitte og se på at en eier av et fiskebruk skal bestemmer at et helt samfunn skal legges ned. For det er det som blir konsekvensen på lengre sikt, hvis dette får lov til å fortsette, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

Tirsdag var han på Ingøy hvor det ble holdt folkemøte om situasjonen som nå truer med å legge ned hele lokalsamfunnet.

Både Høyre, Arbeiderpartiet og Senterparti i Måsøy er enige om at situasjonen er uholdbar og at det må tas videre.

– Enhver stor næringsdrivende i Norge må innrette seg etter norske lover og regler. Stortinget bestemmer hvilke spilleregler som gjelder, sier Lundteigen.

Folkemøte på Ingøy - Geir Iversen

Tirsdag var det folkemøte på Ingøy. Dit kom også stortingsrepresentanter fra Senterpartiet Geir Iversen og Per Olav Lundteigen.

Foto: Allan Klo / NRK