Kommune stevnet for retten

Fagforbundet mener en ansatt  er ulovlig overvåket og trakassert.

Vardø kommune har drevet ulovlig overvåking og trakassering av en kommunalt ansatt.

Det mener arbeidstakerorganisasjonen Fagforbundet, som har stevnet kommunen for retten.

Forbundssekretær Ole Gustav Haavold sier kommunen har begått flere lovbrudd.

 

Over streken

Forbundssekretær Ole Gustav Haavold sier kommunen har begått flere lovbrudd.

 – Kommunen har brutt arbeidsmiljøloven i forhold til ulovlig overvåkning, man har brutt bestemmelsene om at tillitsvalgteorganisasjonen skal involveres dersom dette gjøres, sier han.

Mistenkt for å stjele

NRK har fått referert innholdet i stevningen. Der står det at kommunen skal ha mistenkt den ansatte for å stjele medisiner på jobben sin i helsesektoren.

Med dette som grunnlag skal kommunen ha startet sin egen etterforskning og overvåking av personen, uten å ha avtalt overvåkningen med vedkommende eller involvert tillitsvalgte.

– Arbeidsmiljøloven har bestemmelser om overvåkningsregler, men det er regler for dette. Overvåkningen skal være preventiv og for å forhindre at ulovlige ting skal kunne skje. Det skal ikke være enkeltpersoner som skal overvåkes, sier Haavold.

Sykemeldt

Kommunens mistanke overfor den ansatte skal ha vist seg å være grunnløs.

– Konsekvensen er at vårt medlem har blitt sykemeldt fordi personen opplevde dette som en stor belastning, sier Haavold.

Nå krever Fagforbundet at den ansatte får erstatning for de belastninger denne saken har medført.

Krever erstatning

Saken er satt opp i Øst-Finnmark Tingrett 22. januar, og foreløpige forsøk på å komme fram til en avtale uten å gå til retten har mislyktes.

– Vi har fått et tilbud fra kommunen, men tilbudet var ikke i tråd med kravet. Samtidig ligger det en liten erkjennelse i tilbudet fra kommunen om både oppreisning og erstatning, forteller Haavold.

Håpet på minnelig løsning

Advokaten til Vardø kommune, Per Steinhaug Johannesen vil ikke la seg intervjue i opptak, men sier kommunen hadde HÅPET at saken kunne løses på en minnelig måte.

Han mener det ikke er rettslig grunnlag for Fagforbundets krav, og at denne saken ikke handler om overvåking.

Rådmann Hans Erik Wilhelmsen svarte ikke på NRKs henvendelser i går, mens ordfører Rolf Einar Mortensen ikke vil kommentere saken.