Hopp til innhold

Kommentar: Ap-nominasjon kan gi politisk kaos

Nominasjonen til Troms Aps stortingsvalgliste kan føre til politisk kaos i fylkespolitikken.

Nytt fylkesråd i Troms

Det kan ligge an til politisk kaos i fylkesrådet i Troms i høst.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Lars Egil Mogård

Alt tyder på at Troms Arbeiderparti kommer til å nominere Cecilie Myrseth som sin toppkandidat ved stortingsvalget neste høst.

Selve nominasjonen er ikke kommet i gang for fullt, men flere aktuelle kandidater har vært inne til samtaler med nominasjonskomiteen.

Blant dem Myrseth, leder av Troms Arbeiderparti og leder av fylkesrådet. Det vil overraske sterkt om hun ikke «besto prøven» i møtet med nominasjonskomiteen.

Må fratre

Først skal jo komiteen lage sitt forslag med navn som kommunepartiene i Troms skal behandle utover høsten. Og her vil Myrseth helt opplagt være toppkandidat.

Tromsø Arbeiderparti har blant annet gått inn for henne. Blir Myrseth nominert, blir hun innvalgt på Stortinget fra Troms.

Trekker Myrseth seg, må hele fylkesrådet gå av. Slik er reglene. Da er koalisjonen som regjerer i fylkesbygget i spill.

Lars Egil Mogård, kommentator

Hun må da fratre som leder av fylkesrådet. Men da oppstår det en spesiell situasjon i fylkespolitikken. Trekker Myrseth seg, må hele fylkesrådet gå av. Slik er reglene. Da er koalisjonen som regjerer i fylkesbygget i spill.

Det er Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti som har flertall – og som har fylkesrådene.

Fungerer

Cecilie Myrseth

Det kan bli kaos i fylkesrådet i Troms dersom Cecilie Myrseth blir innvalgt på Stortinget.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Denne koalisjonen ser ut til å fungere bra sammen. Det har hittil ikke vært noen store kontroverser. Den personlige kjemien mellom fylkesrådene synes også å være god.

Myrseth skal ha fått ros for hvordan hun leder arbeidet i fylkesrådet. Hun har lagt politisk tyngde i å jobbe for et bredt politisk samarbeid i nord, og har et håp om at spesielt Finnmark og Troms finner sammen. Myrseth har også vært en frontfigur i kampen som nå skal utkjempes om forsvarets framtidige rolle i nord.

Vil neppe utlove troskap

Men det er slett ikke sikkert at dette samarbeidet i fylkeskommunen mellom Ap, Sp, Venstre og KrF fortsetter fra neste høst. Troms Arbeiderparti må oppnevne en ny kandidat til vervet som fylkesrådsleder. Det må forhandlinger til mellom partiene.

Det er ingen garantier for at de fire partiene i dag vil utstede troskap til hverandre i et samarbeid i fylkesrådet etter stortingsvalget.

Kanskje vil noen partier ønske å fristille seg mer – eller skifte side. Både Venstre og Senterpartiet har tidligere ikke hatt betenkeligheter med å samarbeide med eksempelvis Frp og Høyre i Troms fylkesting. Vil det gjenta seg?

Ørnebakk som mulig kandidat

I tillegg er fylkesråd Willy Ørnebakk i diskusjonen om en plass høyt opp på stortingsvalglista.

Dersom både han og Myrseth skulle komme på Stortinget, tappes fylkesrådet betraktelig for politisk erfaring. Og Ap har ikke flust med kandidater som kan være mulige arvtakere, selv om Kari-Anne Opsahl kan seile opp som kandidat for Ap som fylkesrådsleder etter stortingsvalget.

Ivar B. på Stortinget?

Ivar B. Prestbakmo

Ivar B. Prestbakmo er aktuell for Stortinget.

Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommune

I Troms ligger også Senterpartiet godt an på meningsmålingene. Partiet vil utvilsomt kunne slåss på et mandat på Stortinget. Og fylkesråd Ivar B. Prestbakmo er aktuell førstekandidat. Valget kan stå mellom han og Sandra Borch på førsteplass.

Kommer Prestbakmo på Stortinget vil også dette kunne skape både politiske- og personlige utfordringer i fylkespolitikken.

Resultatet kan bli at stortingsvalget i 2017 bidrar til politisk kaos i fylkespolitikken. Det kan også bli et fylkesråd som er i mindretall i Troms. Det kan bli ei utfordring for lederen av Troms Arbeiderparti, som høyst trolig vil ha tilhold i Oslo fra neste høst.