Kommentar: Ap-Henriksen kan miste førsteplassen

Kampen om førsteplassen på stortingsvalglista til Troms Ap neste høst kan stå mellom Cecilie Myrseth og Martin Henriksen. Den kampen kan Henriksen tape.

Martin Henriksen (Ap)

Martin Henriksen ønsker å stå på topp på stortingsvalglista også ved neste valg.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

De siste fire årene har Martin Henriksen vært på førsteplass. Han fikk topplassen etter et dramatisk forspill til nominasjonen der Roger Ingebrigtsen trakk seg på grunn av at et gammelt seksuelt forhold med et AUF-medlem ble kjent.

«I 2004, da jeg var 37 år, innledet jeg en seksuell relasjon med en 20 år yngre jente. Aldersforskjellen var uakseptabel. I tillegg var personen ung tillitsvalgt i partiet, skrev Ingebrigtsen på sin Facebook-profil den gang.

Han trakk seg både som statssekretær og stortingskandidat for Troms Arbeiderparti. Martin Henriksen vant nominasjonen med 69 stemmer, mens 33 stemte for Herman Kristoffersen på førsteplass.

Er alt glemt?

Saken rundt Ingebrigtsen og selve nominasjonen både rystet og splittet Troms Arbeiderparti.

Henriksen avviste at han hadde noen rolle i saken som partiledelsen i Oslo ble informert om via samboeren til Henriksen. Spørsmålet er om hendelsene for fire år siden fortsatt vil innvirke på årets nominasjonen, eller om alt er glemt?

Lars Egil Mogård, journalist i NRK Troms

Vanligvis får en førstekandidat som ønsker å fortsette etter en periode anledning til det. Men Martin Henriksen er omstridt, også i Sør-Troms. Nå vedtok riktignok et medlemsmøte i Harstad Ap for noen dager at de ønsker å satse på Henriksen på førsteplass, og Kari-Anne Opsahl på andreplass.

Men det er krefter i Ap i Sør-Troms som mener at Henriksen ikke er «olje-villig» nok. Han har heller ikke klart å markere seg skikkelig på Stortinget, selv om han har spilt en aktiv rolle i arbeidet med familiepolitikk til Ap sentralt. Det brukes også mot Henriksen at han oppholder seg lite i Harstad.

Den tidligere AUF-lederen i Norge er heller ingen kandidat for Troms AUF. Fylkeslagets førstekandidat er 24 år gamle Eirin Kristin Kjær på stortingsvalglista.

Myrseth inn

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth ønsker seg en sikker plass på stortingsvalglista neste høst.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

De siste par ukene har Martin Henriksen fått en tøff motstander i kampen om førsteplassen. Cecilie Myrseth sier hun gjerne vil inn på Stortinget. Myrseth er leder i Troms Arbeiderparti og av fylkesrådet i Troms.

Det vil forundre om at fylkespartilederen i denne sammenheng blir henvist til en andreplass på lista. Myrseth har vært en synlig fylkesrådsleder, og leder nå an i nabo-praten med Finnmark og Nordland om en eventuell sammenslåing. En viktig kampsak for henne er forsvaret i Nord-Norge.

Styret i Tromsø Ap har gått inn for Cecilie Myrseth på førsteplass på stortingsvalglista. Det kan jo kanskje forundre noen at hun vil gi slipp på viktig posisjon i fylkesrådet etter så kort tid.

Lars Egil Mogård, journalist i NRK Troms

I denne delen av prosessen foreslår kommunepartiene bare kandidater fra egen kommune. I Tromsø er Torbjørn Bongo på andreplass, Martha Hofsøy på tredjeplass og Herman Kristoffersen på fjerdeplass. Mandag avgjør representantskapet i Tromsø rekkefølgen fra Tromsø Ap.

Troms Arbeiderparti

Troms Arbeiderparti starter nå nominasjonsprosessen for fullt. Nominasjonen skjer i november.

Foto: Lars Egil Mogård/NRK

Lenge siden Tromsø på topp

Det er lenge siden en stortingskandidat fra Tromsø har hatt førsteplassen på valglista til Tromsø Ap. Dette argumentet hentes også sikkert fram i år. Og på nominasjonsmøtet i november kan det bli en kamp mellom Henriksen fra Harstad og Myrseth som representerer Tromsø, men som er født og oppvokst i Lavangen. Dersom Henriksen taper og blir degradert, vil han ta til takke med en andreplass på lista?

Det har vært spekulert i om LO-leder Gerd Kristiansen kunne bli en kandidat for Troms Ap. Hun har selv avvist dette. Kristiansen må gå av som LO-leder om et år på grunn av aldersgrensen i organisasjonen.

I dag har Troms Ap to representanter på Stortinget. Partiet har nok som målsetting å få inn tre fra neste år. Willy Ørnebakk fra Storfjord kan være en mulig kandida, og Kari-Anne Opsahl.

Lars Egil Mogård, journalist i NRK Troms

Nominasjonen i Troms Ap for fire år siden var turbulent, og splittet partiet. Hva som skjer i høst, gjenstår å se. Men det blir også denne gangen en tøff kamp om topp-plassene til Troms Arbeiderparti, der Martin Henriksen og hans medspillere må kjempe hardt for førsteplassen.