KOMMENTAR: «Spenningen stiger før valgnatta»

Både i Harstad og Tromsø kan Høyre og Frp ta makta etter valget. Men ingenting er sikkert.

Nettkommentar

Kristin Røymo (til venstre) og Arbeiderpartiet går tilbake på dagens meningsmåling, mens Øyvind Hilmarsen og Høyre går frem.

Logo valgkronikk

Noen få stemmer kan avgjør valget i de to store byene i Troms.

Dagens meningsmåling for Tromsø viser et Arbeiderparti på tur ned. Siden forrige måling presentert av NRK og iTromsø er tilbakegangen på 4,5 prosentpoeng.

Det som kan sørge for regimeskifte i Tromsø, er Rødt og SV. Det kommer til å bli en spennende valgkveld i fylkets største by. Ikke noe er avgjort, og dagens byråd kan overleve velgernes dom mandag 14. september.

Byrådslederkandidaten til Ap, Kristin Røymo, tolker dagens meningsmåling.

Parlamentarisme eller ikke?

Dersom Arbeiderpartiet, SV og Rødt klarer å dra seieren i land, kan spørsmålet om parlamentarisme bli et av de viktigste spørsmålene i de forhandlingene som må gjennomføres. Rødt og SV er imot parlamentarisme, og deres krav vil ganske sikkert være å avvikle ordninga. Ønsket om makt kan tvinge Arbeiderpartiet til å avvikle ordningen. Skjer det, så er det på tross av at et klart flertall i Tromsø kommunestyre ønsker parlamentarisme.

Stemninga i Høyre er stigende, i takt med resultatene i dagens meningsmåling. I Arbeiderpartiet jobbes det på høygir for å snu trenden. For noen måneder siden trodde mange på regimeskifte i Tromsø, i dag er mange i tvil. Denne tvilen kan forsterke Aps tilbakegang fram mot valgdagen.

Jarle Aarbakke (Ap) og Kristian Støback Wilhelmsen (H) møttes til duell i Valgsendingen på NRK 1.

Harstad kan bikke begge veier

I Harstad kommer det til å bli kamp helt inn til målstreken. I målingen som NRK og Harstad Tidende presenterte i går – er tendensen som i Tromsø. Arbeiderpartiet går tilbake 7,2 prosentpoeng fra siste måling. Det er bare fire partiet i Harstad som har mer enn 6 prosent oppslutning, Høyre er i framgang og Frp går tilbake.

Fortsetter denne tendensen kan Høyre og Fremskrittspartiet sikre seg makten i Harstad de neste fire årene.

Men også i Harstad er det nesten umulig å i dag si hvordan dette kommer til å ende.

Hva har skjedd?

Hva er årsaken til disse siste endringene? Det handler om både lokale og nasjonale forklaringer. Arbeiderpartiet er på tur ned i mange kommuner, over hele landet.

I Tromsø har partiet ikke gjort en god valgkamp så langt. I Harstad er det vanskeligere å se noen enkle forklaringer på endringene. Arbeiderpartiet faller sterkere i Harstad enn i Tromsø.

Feilprosentene gjør det vanskelig å si noe eksakt, men Aps fall er så markant at det viser en klar tendens. Høyres vekst er innenfor feilmarginen, men er helt sikkert inspirerende.