Ifølge en meningsmåling i NRK for Troms i juni, kan Senterpartiet ha mulighet til å få et mandat i Troms. Sp oppnådde 9,2 prosent. Dette har oppildnet kandidatene og deres støttespillere.
Nå venter en tøff kamp om førsteplassen. Hestene bites i Senterpartiet.
Delt innstilling
Matematisk er det Borch som leder etter den innledende nominasjonsprosessen i kommunepartiene, foran Prestbakmo.
Nå skal de ulike kandidatene grilles av nominasjonskomiteen, før komiteen førstkommende mandag legger fram sitt listeforslag.
Det blir trolig en delt innstilling fra nominasjonskomiteen. Selve nominasjonsmøtet er i Målselv lørdag 1. oktober. Her blir det dragkamp.
Mye erfaring
Prestbakmo er i dag fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, og har tidligere vært ordfører i 14 år i Salangen. Han har vært fylkestingsrepresentant i flere perioder, og har hatt mange tunge politiske verv også nasjonalt.
Nå er Prestbakmo øyensynlig lei av fylkespolitikken, og vil sitte på Stortinget. Ved valget i 2005 sto han på topp på stortingsvalglista til Troms Sp, uten å komme inn.
Ivar B. Prestbakmo, som i dag er fylkesråd, ønsker seg førsteplassen på stortingsvalglista.
Foto: Lars Åke Andersen / Troms fylkeskommuneUlike posisjoner
Sandra Borch var leder i Troms Senterungdom 2007–2009. Senere fikk hun mange posisjoner i Senterungdommen, samt medlem av Troms fylkesting fra 2011.
I november 2011 ble hun valgt til ny leder i Senterungdommen. Det skjedde ikke uten bråk. Hun fikk 85 stemmer, mens motkandidaten Lars Vangen oppnådde 80 stemmer. I 2013 trakk hun seg som leder av Senterungdommen. Hun uttalte til Dagsrevyen at hovedgrunnen til at hun ga se, var at hun mener det ikke var rom for å tenke nytt i partiet.
– Sentralt mener jeg at det har vært altfor lite nytenkning på hvordan man ønsker å utforme Senterpartiet sin politikk videre, sa hun. Borch og daværende partileder Liv Signe Navarsete havnet i en høylytt krangel.
Lurveleven
Borch flyttet hjem til Tromsø. Her ble det internt i Senterpartiet et lurveleven slik at lokalpartiet sprakk.
Det haglet med krasse beskyldninger fra de stridende parter. Borch ble innvalgt i Tromsø kommunestyre, og har inngått et politisk samarbeid med KrF og Venstre.
Ulikt syn
Kilder i Troms Senterparti forteller at det er ulikt syn på styrken til Borch og Prestbakmo. Sandra Borch har utvilsomt mange tilhengere hos yngre, politiske interesserte.
Hun er flink å profilere seg i media. Hun framstår som tøff og uredd – og har også fått smake hets fra såkalte «nett-troll »på grunn av både hennes høyde og politiske standpunkter. Men hun gir ikke opp.
Kommer hun på Stortinget er det ikke opplagt at hun vil støtte et samarbeid mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
Maktbase
Ivar B. Prestbakmos fordel er trolig hans gode kjennskap til partiet lokalt. Han har sannsynligvis sin maktbase blant mer eldre Sp-medlemmer i Troms.
De føler jeg nok er trygg på han i politiske saker, og at han vil være en lojal medspiller til partiledelsen i Oslo.
Mye forener
Men mye forener også Borch og Prestbakmo. Partiet scorer høyt på sin motstand mot kommunereformen. Her er begge politikerne enige.
De kjemper også mot andre omorganiseringer i statlig regi. Noen varme talspersoner er ingen av de to av regionreformen som innebærer ett Nord-Norge.
Begge er pragmatiske. De samarbeider der de oppnår mest makt og innflytelse. Prestbakmo satt som fylkesråd sammen med Høyre og Frp, før partiet skiftet side og valgte Arbeiderpartiet som samarbeidspartner i fjor høst.
Drømmer
Medlemmer i Troms Senterparti drømmer seg nok tilbake til 90-tallet da to fra Troms var på Stortinget – Tor Nymo og Rita Roaldsen. Det er langt fram til ei slik oppslutning.
Det kan holde hardt å få inn en på Stortinget fra neste høst. Dersom nominasjonsmøtet velger Prestbakmo på førsteplass, vil da Sandra Boch ta til takke med andreplassen på stortingsvalglista for tredje gang?
Dersom Prestbakmo blir stortingsrepresentant, blir det en ledig plass i fylkesrådet – dersom Sp vil fortsette samarbeidet med Ap, KrF og Venstre. Får vi da fylkesråd Sandra Boch?