Kom seg ikke helt til topps: – Men ikke skuffet på noen måte

Etter 16 timer med stigning, ble de overmannet av ett av de bratteste partiene opp Kebnekaise. – Men gliset til Olle da vi kom ned gjorde det virkelig verd innsatsen!

foreningen uten grenser til Kebnekaise

«Opplevelser uten grenser» med Olle Mathiasson i pulken på vei opp Kebnekaise.

Foto: FilmUs

«Opplevelser uten grenser» hadde lenge planlagt den ambisiøse og knallharde turen opp Kebnekaise, hvor Olle Mathiasson var hovedpersonen.

Mathiasson har sykdommen cerebral parese, og brenner for skikjøring og uteaktiviteter. Med god hjelp fra Vetle Holkestad Bertheussen og resten av følget, skulle turen gå opp Sveriges aller høyeste fjell med sine 2106 meter over havet.

Måtte snu

Men da de hadde klatret i litt over tre timer, var alle enige om at tiden ikke kom til å strekke til.

– Vi gikk i nydelig vær, det var en fantastisk tur opp. Det var hardt og tungt, og vi trakk tungt med pulkene. Stemningen var god, og vi ga gass. Men i den første taudelen i den ene fjellveggen, måtte vi innse at tida ikke kom til å strekke til. Det var et stykke opp, og ganske langt ned igjen, så vi bestemte oss for å avslutte turen der med hevet hode, sier Holkestad Bertheussen.

Turen varte i totalt 16,5 timer.

(Artikkelen fortsetter under)

Olle Mathiasson

Olle Mathiasson var et eneste stort glis etter den spektakulære turen.

Foto: FilmUs

– Alt er mulig

Han er likevel klar på at turen på ingen måte ble et nederlag.

– Vi er ikke skuffet på noen som helst måte, men heller utrolig stolte og glade. Vi har gjort noe som ingen andre gjort før, og jeg føler vi har fått satt søkelyset på det vi vil. Alt er mulig, sier han.

Selv om verken Olle Mathiasson eller de andre kom seg helt til toppen, var det likevel en formidabel bakke som kunne nytes på vei ned. I en spesiell sitski kunne Mathiasson selv være med på å svinge, med en ledsager i bøyle like bak.

– Når vi fikk rigget den og hadde kjørt to svinger ned bakken, var det verdt alt sammen. Hele turen fra vi startet å gå klokken fem på morgenen. Hele reisen har vært verd det, sier Holkestad Bertheussen.

Og S-svingene nedover Sveriges høyeste fjell ble en stor opplevelse også for hovedpersonen.

– Olle satt bare med et stort glis. Han sa at dette var fantastisk, og var strålende fornøyd.

– Handler om all slags aktivitet

Målet om å motivere flere til å komme seg ut, lever videre i beste velgående.

– Vi vil få ut alle og vise at skikjøring og all uteaktivitet er fantastisk. Vi håper å kunne motivere og inspirere de som har et ønske om å ta seg ut på alle mulige andre måter også, sier Holkestad Bertheussen.

Med på opplevelsen var også et filmteam fra FilmUs som skal gi ut en film fra turen om kort tid.