Hopp til innhold

Knølhvalens etegilde

Hobbyfotograf Jonathan Björklund har noen spektakulære bilder av knølhvalen som jakter sild i Kaldfjord ved Tromsø.

Knølhval 1

Knølhvalen jager silda opp til overflaten og spretter så opp for å fange den, mens havet rundt formerlig koker i Kaldfjorden utenfor Tromsø.

Foto: Jonathan Björklund

Hvalene er tilbake i Kaldfjorden utenfor Tromsø. Der fikk hobbyfotograf Jonathan Björklund en helt unik opplevelse sist torsdag.

– Fjorden er fylt med sild og knølhvalen som jaktet på silda fikk seg et skikkelig etegilde, forteller Björklund.

De var tre hobbyfotografer som dro ut med motorbåt fra Tromsø, for å se om de klarte å få bilder av hvalen. De to andre var Espen Bergersen og Stein Ørjan Nilsen.

Hvalen på tur inn

– Espen Bergersen er min kontakt i nord, ettersom jeg bor i Stavanger til vanlig. Vi driver begge med naturfoto på fritida og han ringte meg for en uke siden for å fortelle at nå var hvalen var på tur inn fra Barentshavet. Han har kontakt med en del fiskere som sier fra når de observerer hvalene, sier Björklund.

Vanligvis holder knølhvalen seg i Barentshavet, før den drar sørover på vinteren. På grunn av store mengder sild som trekker innover, så er det sannsynligvis en del hval som likevel blir igjen.

– Det vi har fått vite er at de to-tre siste årene så har noen individer blitt igjen i nord, og det var disse vi fikk se nå, sier han.

Knølhval 3

Hvalene var lekne og hoppet flere ganger fram og tilbake for å fange silda den jaget.

Foto: Jonathan Björklund

Havet koker

Fotografen forteller at de først ser silda komme opp til overflate så det nærmest koker.

– Det er hvalene som presser silda oppover til den spretter i overflaten. Deretter kommer hvalen opp noen sekunder etter og mesker seg med sild. Det var et fantastisk syn, sier fotografen opprømt.

Synet av de 30 tonn tunge dyrene som slår gjennom overflaten er mektig, og samtidig kjemper silda for å unngå de store kjevene.

Lekne individer

Fotografene i motorbåten var 15-20 meter unna hvalen og Björklund sier det var artig å komme seg såpass nært innpå dem.

– Det er trolig 20-30 forskjellige individer totalt som var der. Vi fikk og se noen lekne individer som hoppet mange ganger, forteller fotografen som fikk tatt noen fantastiske bilder på denne turen.

Knølhval 2

Knølhvalene koste seg med sild i Kaldfjorden utenfor Tromsø.

Foto: Jonathan Björklund