Hopp til innhold

Knivdrap i butikk i Vadsø – 17 år gammel gutt pågrepet til sjøs

En 18 år gammel ung mann ble lørdag kveld knivdrept i Vadsø sentrum. Etter en hektisk politijakt bekrefter politiet at de har pågrepet og siktet en 17 år gammel gutt.

Drap i Vadsø

KNIVDREPT: Voldshendelsen skal ha skjedd inne på Coop Extra-butikken i Vadsø lørdag kveld.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Politiet bekrefter søndag at de har siktet en 17 år gammel gutt for drapet.

Like før klokken 22 lørdag fikk politiet meldingen om knivstikkingen i en dagligvareforretning i Vadsø sentrum.

Politi, ambulanse og brann rykket ut til butikken. Den 18 år gamle mannen ble konstatert død av ambulansepersonell etter kort tid.

Vitner forklarte til politiet at de så en gutt med kniv løpe mot Vadsøya etter drapet, hvor han gjemte seg. Politiet måtte da be om hjelp fra sivil bil og båt, og etter nesten fire timers politijakt ble 17-åringen pågrepet.

– Vi fikk pekt ut hvilken retning mannen hadde tatt, og vi isolerte et område ved sjøen. Vi fikk også bistand av en sivilist som hadde en båt. Mannen hadde hoppet på sjøen og ble pågrepet fra båt, sier leder for Varanger politistasjonsdistrikt, Unni Pedersen Stock til NRK.

Vadsøya

Sperret av Vadsøya

Knivstikkingen skjedde inne på Coop Extra-butikken i Vadsø sentrum.

Den første tiden etter hendelsen trodde man at det var flere som var skadet inne i butikken i tillegg til den avdøde, men dette blir avkreftet av politiet:

– Det stemmer ikke, understreker Stock til iFinnmark.

Politiet satte alle tilgjengelige ressurser inn i søket, og ba også om helikopterbistand i tillegg til hjelp fra sivile.

Politiet sperret av Vadsøya i flere timer natt til søndag, mens de søkte etter den 17 år gamle gutten.

Vadsøya sperret av etter knivdrap

AVSPERRET: Politiet fikk hjelp av frivillige til å sperre broen fra Vadsø sentrum og over til Vadsøya etter drapet.

Foto: Knut-Sverre Horn, NRK

Satte i gang etterforskning

Like etter klokka 02 natt til søndag kunne politiet bekrefte at en person var pågrepet, og at drapsetterforskning var satt i gang.

– Klokken 01.28 ble mannen pågrepet i sjøen og satt i arrest, skriver politiet i Finnmark i en pressemelding søndags morgen.

Det vil gjøres en vurdering i løpet av søndagen om politiet i Finnmark trenger bistand fra Kripos i saken.

– Saken etterforskes både taktisk og teknisk. Politiet har gjennomført åstedsundersøkelse og tatt avhør av vitner. Mannskaper fra Finnmark politidistrikt foretar etterforskningen, og tar en kontinuerlig vurdering om en ser behov for bistand fra blant annet Kripos, opplyser Stock.

Ukjent motiv

Den siktede 17-åringen er ikke tidligere straffedømt, men politiet opplyser at de har hatt kontakt med han ved to anledninger i forbindelse med plagsom oppførsel den siste måneden.

Politiet vil be om varetektsfengsling av den siktede gutten mandag.

Hva som var motivet for drapet er foreløpig ukjent for politiet.

Vidar Zahl Arntzen

17-åringens forsvarer, Vidar Zahl Arntzen hadde søndags formiddag ikke kommet i kontakt med sin klient.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Det er ingen kjent relasjon mellom den avdøde og siktede, og politiet har foreløpig ikke dannet seg noe bilde om hva som var foranledningen eller motiv for hendelsen. Det vil etterforskningen søke å avdekke, sier leder for Varanger politistasjonsdistrikt, Unni P. Stock.

17-åringens forsvarer, Vidar Zahl Arntzen, sier til NRK at han foreløpig ikke har kommet i kontakt med sin klient, og vil derfor ikke kommentere saken.

Krisestab

Vadsø kommune satte lørdag sammen et kriseteam og åpnet Vadsø Scandic hotell for ungdom som ønsket å samles etter hendelsen.

Gunhild Snevoll

Rektor ved Vadsø videregående skole, Gunhild Snevoll sier at hendelsen preger byen.

Foto: NRK

Den avdøde 18-åringen var tidligere elev ved Vadsø videregående skole. Rektor ved skolen, Gunhild Snevoll, sier at hendelsen preger byen.

– Han gikk akkurat ut av skolen nå før sommeren. Det er så grusomt og trist at det nesten ikke er til å fatte, sier hun til NRK.

De pårørende ble varslet lørdag kveld av politiet.

Rådmann Jens Betsi sier Vadsø kommune har satt krisestab etter den alvorlige hendelsen. Folk i Vadsø inviteres til Scandic hotell for mer informasjon, sier han.

Vadsøs rådmann Jens Betsi

KRISETEAM: Rådmann Jens Betsi i Vadsø har innkalt til krisemøte i kommunen.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Den unge mannens vennekrets var lørdag kveld samlet på Scandic hotell i Vadsø, der helsepersonell var tilgjengelig, ifølge NRKs reporter på stedet.

Han sier drapet har vakt sterke reaksjoner i byen, og at det var mange mennesker ute i byen da nyheten spredte seg lørdag kveld.