Hopp til innhold

Knallsommer ga druehøst i Finnmark

I Pasvik har forskere dyrket frem det som trolig er Finnmarks første utendørsdyrkede vindruer.

Vindruer Pasvik

Å overleve temperaturer ned mot førti minusgrader var ingen sak for drueplantene i Pasvik. Og etter en solrik sommer kom det som trolig er Finnmarks første utendørsdyrkede vindruer.

Foto: Bioforsk Svanhovd

Vindrueplanter som ble satt utendørs ved forskningsstasjonen Bioforsk på Svanhovd i Pasvik i fjor, har overrasket forskerne ved å bære frukt.

De 24 drueplantene ble i fjor sommer plantet på tre forskjellige steder, i en solvegg, i et plasthus uten tak, og ute i naturen.

Overrasket forskerne

Tone Aamdahl

Forsker Tone Aandahl er spent på om det blir vindruer på rankene også til neste år.

Foto: Bioforsk

I slutten av september i år hadde tre av plantene fått hver sin klase med modne druer, forteller ledende forskningstekniker Tone Aandahl ved Bioforsk.

– I år har jo sommeren vært helt fantastisk, men vi ble likevel overrasket over at druene kom, og at de ble modne. Det er ikke vanlig at vindrueplanter får frukt de første årene etter at de er satt, sier hun.

Overlevde kald vinter

I Pasvik kan vintertemperaturen gjerne synke ned mot førti minus. Men det er den korte sommeren som gjør det vanskelig for druer å bære frukt så langt nord.

– Vi hadde fått nyss om at det fantes druesorter som egner seg i 30–40 minus. Det spennende var å se om de rakk å bære frukt på den korte sommeren vi har. Så vi tenkte; hvorfor ikke prøve?, sier Aandahl.

Trolig første gang i Finnmark

Forskerne på Svanhovd kjenner ikke til at noen tidligere har dyrket frem vindruer utendørs i Finnmark. Årets druer har blitt en liten attraksjon på Svanhovd, og har blitt flittig fotografert.

Og at man i fremtida kan produsere vin fra druer dyrket utendørs i Finnmark, ser ikke forskningslederen bort ifra.

– Hvis det kommer like fine somre i årene som kommer, så kan man ikke se bort ifra litt vinproduksjon av druer fra Finnmark, sier Aandahl.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark