Hopp til innhold

Rudolf nyter godt av klimaendringene på Svalbard

Klimaendringene i Arktis gjør at reinsdyrene på Svalbard holder vekta bedre gjennom vinteren, men varmere vær er ikke nødvendigvis kun gode nyheter.

Reinsdyr på Svalbard.

Klimaendringer i Arktis gjør at Svalbardreinen er i godt hold.

Foto: Eirik Ropstad

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

Varmere klima kan være en utfordring for flere dyr, og i Arktis har temperaturen steget raskere enn noen annen plass på kloden.

Det har blant annet ført til at isbjørnen har endret diett, og forskere frykter at den kan bli utryddet i dette århundre.

Men der det tidligere har vært uttrykt bekymring også for reinsdyrene, viser ny forsking at varmere vær har en positiv effekt.

I 2012 var det mye is på bakken på vinteren, noe som gjorde det vanskelig for reinsdyrene å nå frem til matfatet.

Slik er det til dels fortsatt, men varmere vær på Svalbard gjør at vintrene blir kortere og vegetasjene holder seg grønnere lengre utover høsten.

Leif Egil Loe. NMBU.

Leif Egil Loe ved NMBU er optimistisk for Rudolfs matfat i årene som kommer.

Foto: Tommy Normann / NMBU

– Effekten da er at reinen går inn i vintersesongen feitere og klarer og holde på fettet og vekta si, sier professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Leif Egil Loe.

Når det er sene høster og gunstige forhold så er dyra gjerne fem kilo tyngre på senvinteren, og det har en veldig stor effekt på overlevelsen og reproduksjonen for reinsdyrene.

Ifølge Loe er terskelverdien på om lag 50 kilo. Dersom reinsdyrene har en lavere vekt enn det, så er tendensen at bestanden minsker.

– Men vi ser at de siste ti årene har vi hatt en kontinuerlig bestandsvekst i vårt studieområde som er i Reindalen på Nordenskiöld Land på Spitsbergen, sier han.

Saken ble først omtalt på NMBU sine hjemmesider, men forskningsprosjektet er et samarbeid av flere nasjonale og internasjonale aktører.

Les også: Isbjørnene på Svalbard «flykter» til Russland: – Bruker andre områder enn tidligere

Tre isbjørner på isen på Svalbard
Tre isbjørner på isen på Svalbard

Ikke bare gode nyheter

Men varmere vær er ikke kun godt nytt for reinsdyrene på Svalbard, selv om forskerne i studien tror at matfatet bare kommer til å bli enda bedre i årene som kommer.

– Det som er utfordringen for reinen på Svalbard er at de er et istidsdyr, med en fysiologi som er tilpasset en mye kaldere klima, sier Loe.

Ifølge NMBU-professoren er reinsdyrene på Svalbard et dyr med lang generasjonstid, noe som gjør at evolusjon går ganske sakte.

Dermed vil det ta tid for dem å tilpasse seg et varmere klima.

– De bruker liggeplassene sine for å få ned kroppstemperaturen sin, sier Loe.

Rein på Svalbard.

Svalbardreinen har korte bein og et relativt kort og rundt hode. Den er godt tilpasset de ekstreme kulde- og snøforholdene som råder på Svalbard, men er følsom for klimaendringer.

Foto: Torgeir Skeie / NRK

Det skaper problemer når sommerne på Svalbard blir stadig varmere. Forskerne har nemlig overvåket bevegelsesmønstret til reinen, og ser en tydelig trend.

– Når temperaturen overstiger tolv grader på sommertid så blir den mindre aktiv, og hvileperiodene blir lengre, sier Loe.

Han poengterer at høyere temperaturer på sommeren stadig blir mer vanlig.

– Så selv om det er grunn til å være optimistisk for reinsdyrenes matfat, så er det mer grunn til bekymring når det gjelder deres fysiologi og hvor raskt de klarer å tilpasse seg varmere temperaturer, sier Loe.

Forsker på reinsdyr på Svalbard.

Forskere har overvåket bevegelsesmønstre til reinsdyrene.

Foto: Erik Ropstad

Varmere vær er dårlig nytt for andre reinsdyr

Professor Audun Stien ved UiT – Norges arktiske universitet har også vært med på studien, og ser også at reinen på Svalbard er i godt hold.

– Men det er ikke tilfellet for alle reinsdyr. Hovedgrunnen til det er positivt for Svalbard-reinen er fordi de bor helt i ytterkanten av hvor rein kan leve, sier han.

Han trekker frem at varmere vær er bra for reinsdyr som lever på plasser der det i utgangspunktet finnes lite mat.

– Men hvis du bor i andre enden av utbredelsesområde så er det nok mer grunn for å bekymre seg for klimaendringene, sier Stien.

– For eksempel går det går ikke så bra for reinen på Hardangervidda.

Les også: Gamle diskettar avslørte urovekkande klimaendringar

Ketil Isaksen.
Ketil Isaksen.