Hopp til innhold

Kjernekraft og Melkøya på menyen på Høyres landsmøte

Intet mindre enn fem forslag på Høyres landsmøte innebærer at partiet skal innta en mer positiv holdning til kjernekraft.

Forrige helg vedtok Senterpartiets landsmøte å gå imot elektrifisering av Equinor-anlegget på Melkøya med strøm fra dagens nett. Også de nordnorske Høyre-lagene har kommet med et forslag som innebærer en utsettelse.

– Dagens energisituasjon i Nord-Norge medfører imidlertid at vi må sette den planlagte elektrifiseringen av Melkøya på vent. Hvis Melkøya skal elektrifiseres, skal dette gjøres med et absolutt krav om at den kraften som trengs, først må bygges ut i form av ny fornybar energi i Nord-Norge, skriver Nordland og Troms og Finnmark Høyre i forslaget.

De mener man må gå bort fra det såkalte «førstemann til mølla»-prinsippet, og reservere kapasitet til utvikling av annet næringsliv. Fylkeslagene viser også til at elektrifisering av Melkøya vil føre til at det bygges en ny kraftlinje gjennom reinbeiteområder.

– Vi er jo vant til et stort overskudd av vannkraft i Nord-Norge, så det vi er i nå, er jo en surrealistisk situasjon, sier Odd Emil Ingebrigtsen, som er Høyres ordførerkandidat i Bodø. (@NTB)