Hopp til innhold

Kjempestreik rammer TK-kundene

170 ansatte i Troms Kraft legger ned arbeidet.

Troms Kraft

170 montører hos Troms Kraft har gått ut i streik.

Foto: NRK

– Denne streiken får relativt stor betydning for Troms Kraft. Størstedelen av entreprenørselskapet er tatt ut i streik. De arbeider også for andre kunder, for eksempel i Finnmark, på Røst og i Lofoten, sier John Lindrupsen, konserntillitsvalgt og streikeleder hos Troms Kraft.

Mandag 29. april ble 73 av medlemmene i El & It Forbundet som jobber i dataselskapet Atea i Oslo, Fredrikstad, Larvik, Hamar, Bergen, Stavanger og Trondheim tatt ut i streik.

Årsaken er at Atea ikke vil forhandle med El &It Forbundet om en tariffavtale.

El & It Forbundet har valgt å ta ut 170 av medlemmene som jobber i Troms Kraft i sympatistreik for å presse gjennom tariffkrav fra og med tirsdag.

– Årsaken til at Troms Kraft er tatt ut i streik er fordi de bruker Atea som IT-leverandør, sier Harry Håkon Buschmann, leder for El & It Forbundet i Troms og på Svalbard.

Kan ikke påvirke

Troms Kraft er ikke direkte involvert konflikten mellom Atea og El & It Forbundet. Dermed kan de ikke påvirke hvor lenge streiken vil vare.

– Streiken gjør at vi har redusert bemanning blant montørene våre. Store feil ved produksjonsanlegget vil ikke bli ordnet, med mindre det står om liv og helse, eller materielle verdier, sier Lena Glosenmeyer Fangel, kommunikasjonssjef i Troms Kraft til NRK.

Servicetilbudet vil også bli svekket.

– Administrasjonsbygget vårt er stengt. Vi har også redusert bemanning på kundeservicen, som gjør at det vil ta lengre tid å få svar på telefoner og e-poster, sier hun.

I tillegg til Troms Kraft er El & It-medlemmer i BKK, Skagerak Energi, Eidsiva Energi og Relacom tatt ut i sympatistreik.

Ingen kontakt

Det kan tyde på at streiken, som allerede har vart én uke, vil vare en stund

– Slik det er nå er det ingen kontakt mellom partene. Slik har det vært en stund, sier Buschmann.

Streiken var et hett tema på årets LO-konferanse, der Gerd Kristiansen fra Harstad ble valgt som ny LO-leder.

– Atea kjøpte seg inn i Umoe IKT i 2010, og ønsket ikke om forhandle om en ny tariffavtale med sine ansatte. Selskapet har vunnet flere anbud, på grunn av sine lave priser, men det er ikke så rart når de ikke har en tariffavtale, sier Buschmann.

– Får ikke svar

– Over 90 prosent av de ansatte i vår bransje ønsker ikke en tariffavtale, men er fornøyd med de godene og betingelsene som. Vi har tilbudt El & It å diskutere en avtale, og har spurt dem om hva de ønsker. Men vi får ikke noe godt svar, sier styreformann i Atea, Steinar Sønsteby.

– Vi er forberedt på å snakke når som helst.

Sønsteby avviser også at Atea har vunnet flere anbud fordi de ikke har en tariffavtale, og dermed kan gi lavere anbud.

– Ettersom vi har bedre betingelser enn tariffavtalen faller det på sin egen urimelighet. I IT-bransjen er vi nødt til å kjempe om arbeidskraften, og er derfor nødt til å gi gode betingelser til våre ansatte, sier han.

Beklagelig

– El & It Forbundet har kjempet for en tariffavtale i flere år. Atea er veldig klare på at de ikke ønsker å gi etter. Det er veldig beklagelig at vi faktisk er i en situasjon der vi faktisk må streike for å få en tariffavtale i 2013, sier John Lindrupsen.

Atea mener selv at aksjonen er tatt ut av proporsjoner.

– Det er EL & IT som har satt i gang sympatiaksjonene, så de må ha tenkt gjennom de mulige konsekvensene dette forårsaker. Vi har et sterkt bedriftsdemokrati, et godt arbeidsmiljø og konkurransedyktige lønnsbetingelser, sier Sønsteby i Atea.

Lena Glosenmeyer Fangel i Troms Kraft sier at de bare må avvente situasjonen. og se hva som skjer.

– Vi er dratt inn som en tredjepart og kan ikke påvirke hvor lenge denne streiken vil vare.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark