Hopp til innhold

Kjemper om tittelen Årets villmarking

Det er klar nordnorsk dominans i kampen om tittelen Årets villmarking. Jegertvillingene, Randulf Valle og Tonje Helen Blomseth leder avstemningen så langt.

Kandidater til Årets villmarking

Randulf Valle (Hammerfest), Johanne og Kristine Thybo Hansen (Nordreisa) og Tonje Helene Blomseth (Karasjok) leder avstemningen over hvem som skal bli årets villmarking.

Foto: Privat og Harald Albrigtsen

Lars Krempig på tur med is i barten

Genuint og inspirerende – det er jurymedlem Lars Krempigs kriterier for valget av Årets vilmarking.

Foto: Lars Krempig

– Jeg legger vekt på at kandidatene gjør noe genuint, noe som de ikke gjør for å få oppmerksomhet, men fordi de gjør det med hjertet, sier Lars Krempig, som sitter i juryen for Årets villmarking. Der havnet han fordi han vant prisen i fjor sammen med familien – bedre kjent som Villmarksbarna. Familien fra Alta har hatt egen serie på NRK3 de siste årene.

Men Krempig og hans kolleger får bare velge mellom folkets tre største favoritter. Nettavstemningen som skal plukke ut tre finalister er allerede i gang, og så langt er det folk med tilknytning til Troms og Finnmark som leder.

Tvillinger på topp

Helt på topp ligger jegertvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen fra Nordreisa. De ble landskjent for skarpe skudd og minst like skarp bannskap i en svært populær utgave av NRKs Ut i naturen. Programmet vakte et voldsomt engasjement både blant jaktentusiaster og motstandere, men jentenes sjarm var udiskutabel, og de fikk raskt tilbud om sin egen serie på TVNorge.

Randulf Valle fra Hammerfest (opprinnelig Vestre Gausdal) var i en årrekke redaktør for bladet Friluftsliv. Nå er han naturformidler på heltid. Gode opplevelser og naturglede er det viktigste, men med en doktorgrad i metallurgi i bakhånd har han også en grundig og systematisk tilnærming til utstyrstester.

Tonje Helene Blomseth flyttet fra Trondheim til Karasjok etter at hun ble kjent som villmarking. Som 17-åring ble hun den yngste som hadde gått de 250 milene Norge på langs. Hun har krysset Svalbard og Nordkalotten på ski, og akkurat nå er hun på vei tvers over Alaska; en distanse på 1700 kilometer.

De øvrige seks nominerte er hundekjører og dobbeltvinner av Finnmarksløpet Sigrid Ekran; fjellklatrer Randi Skaug; eventyrer Kristoffer Glestad; nærtur-entusiast Marius Nergård Pettersen; forskerne Yngve Kristoffersen og Audun Tholfsen; og gruppa Himmeljegerne fra Asker, som trosser handikap for å dra på ekspedisjoner.

Villmarksbarna på skitur i solnedgang med hunder

Villmarksbarnas eventyr i Norge og utlandet ga dem utmerkelsen Årets villmarking i fjor.

Foto: Lars Krempig

Bør inspirere

Etter at Villmarksbarna fikk prisen i fjor, kan Lars Krempig slå fast at den gir mye positiv oppmerksomhet.

– Det er en bekreftelse på at det du gjør blir satt pris på. Og det er utrolig fint, sier Krempig. Han vil at prisen skal gå til noen som inspirerer andre til å komme seg ut.

– Det kan være kjempestilig å høre om folk som gjør bragder, men samtidig er det noe veldig fint med dem som gjør ting som er overkommelig for menigmann og ikke for uoppnåelig.

Prisen deles ut på messa Camp Villmark i Lillestrøm rett over påske.

Sigrid Ekran

Sigrid Ekran har vunnet Finnmarksløpet to år på rad, men når foreløpig ikke opp i teten i avstemningen om Årets villmarking.

Foto: Knut-Sverre Horn

Flere nyheter fra Troms og Finnmark