Hopp til innhold

Kjemper om tilgang til hemmeligholdte lydopptak

Noen av de dømte i den såkalte flydropp-saken kjemper om tilgang til hemmeligholdte lydopptak, som forsvarer John Christian Elden (på bildet) mener kan være frifinnende.

Det melder VG.

20. oktober i 1993 ble en rekke menn arrestert etter at 13 kilo amfetamin ble droppet fra et småfly over Olstadtjernet like ved Grimstad. Politiet hadde spanet på narkoligaen, som ble kalt Nordlandsmafiaen, i lengre tid – noe som gjorde at flere menn kunne pågripes på fersk gjerning.

En rekke menn ble dømt – mange av dem til lange fengselsstraffer – for amfetaminsmuglingen.

Elden, som forsvarer straffedømte Hilmar Bertheussen, har oppfordret Gjentakelseskommisjonen til å innhente lydopptakene fra den lukkede delen av Jensen-rettssaken, der flydropp-saken var tema.

Kommisjonene svarte med å be om innsyn, men lagmannsretten avslo kravet.

Spørsmålet om innsyn i de hemmeligholdte opptakene er nå brakt inn for Høyesterett, som behandler spørsmålet. En avgjørelse er ventet før sommerferien.

– Dersom dette her viser seg å være en ulovlig politiprovokasjon, hvordan vil du betegne det disse mennene i så fall er utsatt for?

– Som svært alvorlig. Hvis det viser seg at det straffbare handlinger ble begått på politiets oppfordring, eller politiagentens oppfordring, så kan det være en komplett katastrofe fordi det har ført til uriktige fengslinger, sier John Christian Elden i et intervju i Krimpodden-serien «Droppet».

Advokat John Christian Elden i Bergen
Foto: Valentina Baisotti / NRK