Hun blir stortingsrepresentant – hvis tallene står seg

Thriller om hvem som tar sisteplassen fra Finnmark.

Kirsti Bergstø, SU

Kirsti Bergstø: Gikk av som statssekretær i fjor. Fikk beskjed om at hun hadde livmorhalskreft. Fødte ett barn under valgkampen. Kan bli utjevningsmandat fra Finnmark.

Foto: Bergit Svendseid/Changemaker

Kirsti Bergstø (Sv) er klokken 01:42 inne som utjevningsmandat i Finnmark..

– Stemninga er god her. Det er veldig mye som avgjøres i kveld. Det eneste vi kan si er at det er folket som former framtiden vår, sier Kirsti Bergstø til NRK.

I skrivende stund er SV som er over sperregrensen, og får dermed Kirsti Bergstø inn som utjevningsmandat.

Klokken 01:40, var 410 av 428 kommuner i Norge talt opp – altså 97 prosent av alle stemmene som har kommet inn - Det skal altså mye til for at SV faller under sperregrensa.

Gikk av som statssekretær

Mange husker sikkert Kirsti Bergstø etter at hun mars i fjor gikk av som statssekretær i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, sammen med statsråd Audun Lysbakken.

Det skjedde etter avsløringene og striden rundt de såkalte selvforsvaspengene, hvor hun selv ble utpekt som den som gjorde noe galt.

En måned seinere fikk hun beskjed om at hun hadde livmorhalskreft, og ble operert i august i fjor.

For cirka én måned siden fikk førstekandidaten i Sv i Finnmark en liten gutt, og nå kan tilværelsen igjen bli snudd på hodet – hvis hun kommer inn på utjevningsmandat.

Usikker på om hun er inne

Kirsti Bergstø

Bergstø er inne som utjevningsmandat hvis resultatet står seg.

Foto: Kaspar Fuglesang

Kirsti Bergstø er fortsatt usikker på om hun kommer inn eller ikke, hun inrnømmer at valgnatten har vært spennende for hennes del.

– Ikke noe er avgjort ennå, vi har vært inne og ute gjennom hele kvelden. Endelig resultat får vi ikke vite før alle stemmene er talt opp, sier hun.

Ved midnatt så det ut som om SV ville få ett mandat i hvert av de tre nordligste fylkene.

– Det viser at vårt budskap om «ja til Nord-Norge» har slått an i alle fall deler av befolkningen. Og at miljø og nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er noe som opptar velgere i nord.

Venstre med i kampen

Trine Noodt

Trine Noodt og Venstre har gjort et godt valg i år. Venstre og Sv kniver om hvem som får utjevningsmandatet i Finnmark.

Foto: Rolf Jakobsen

Trine Noodt i Venstre i Alta er også fortsatt med i kampen om utjevningsmandatet.

– Vi har en champagne i gullvariant og en i sølv. Den i gull spretter vi om det blir plass på Stortinget, sier Trine Noodt fra Venstre i Finnmark.

Hun er storfornøyd med resultatet for Venstre i årets valg.

– At at vi klarer seks prosent i Alta, så er det et kjemperesultat for Venstre. Det blir uansett en borgerlig regjering, og da er jo alle fornøyd, sier Noodt.

Noodt har vært inne og ute som utjevningsmandat for Finnmark hele kvelden.

– Ja, slik har kvelden gått. Det er spennende å ha en slik kveld i livet, men jeg håper det holder til en plass. Jeg krysser fingrene for det, sier Noodt.