Kirsten (14) tåler ikke parfyme

Må holde seg borte fra skolen fordi hun blir syk av parfymebruk.

Video nsps_upload_2010_1_20_10_28_12_1135.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: 14 år gamle Kirsten må holde seg hjemme fra skolen fordi hun blir syk av parfyme. At skolen ikke har klart å løse problemet kan gjøre skolen skyldig i ulovlig forskjellsbehandling.

Parfyme

Kan den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven gjøre slike produkter til noe du kun kan bruke hjemme og i friluft?

Foto: Lise Åserud / Scanpix

14 år gamle Kirsten Hegge Hansen kan ikke gå på skolen, men må studere på egen hånd – hjemme. Hun blir syk av parfyme.

– Det er ikke så veldig artig, for jeg får ikke hjelp fra lærer med det jeg trenger hjelp til, og jeg får ikke ha et sosialt liv med de andre.

Avhengig av andres forbruksvaner

At andre bruker parfymerte produkter er nok til å gjøre henne syk, derfor holder det ikke at hun selv holder seg unna slike produkter.

Hun er avhengig av at andre også begrenser bruken av parfyme, og parfymerte produkter.

Slike produkter kan for eksempel være tøymyknere, vaskemidler, sjampo, deodoranter, hårspray, såpe og fuktighetskrem. Produkter de fleste ikke tenker over at kan medføre ubehag for andre.

Kan være ulovlig

Skolen sier de ikke klarer å gjøre skolen helt parfymefri. Noe som kan være brudd på diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

I fjor kom en ny lov om at offentlige steder skal være tilgjengelige for alle, og Likestillings- og diskrimineringsombudet kan måtte vurdere om tilfellet i Vadsø er ulovlig forskjellsbehandling.

– Det handler om tilrettelegging. For det som er viktig for oss, er at det ikke er denne eleven og denne familien som skal finne løsninger. Det er skolens og samfunnets ansvar, sier Sunniva Ørstavik, likestilling- og diskrimineringsombud.

Kan bli en ny røykesak

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) jobber for en parfymefri hverdag. De opplever at stadig flere reagerer og blir syke på grunn av overdreven parfymebruk.

– Dette er såpass bekymringsfullt at vi tror myndighetene må begynne å se for seg at vi får en sak lignende røykesaken. At vi rett og slett må fjerne parfyme fra det offentlige rom, sier generalsekretær i NAAF, Geir Endregard.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.