Arctic Race tar Kina med storm

Et kinesisk TV-team ble så overveldet av Nord-Norge under Arctic Race of Norway at de allerede planlegger returen.

Arctic Race i Harstad

Folkefesten Arctic race of Norway var en ubetinget suksess. Også kineserne har lagt merke til arrangementet.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Ved en tilfeldighet endte jeg opp med å spise frokost sammen med kineserne. De var utrolig imponert over den nordnorske naturen, og ville gjerne komme tilbake på vinterstid for å lage en ny reportasje, forteller Pia Svensgaard, fylkesrådsleder i Troms.

Det kinesiske TV-teamet var i Norge for å dekke Arctic Race of Norway. Noe som har resultert i en lengre reportasje på kanalen CCTV.

Fylkeskommunen gir 12 millioner til rittet fordelt over tre år.

De trodde ikke bildene vi viste dem var virkelige.

Pia Svensgaard (Ap)

Overveldende natur

Pia Svensgaard

Pia

Foto: NRK

Svensgaard har også selv vært involvert i rittet, blant annet som representant for fylkeskommunen da rittet skulle presenteres for TV-produksjonsselskapet ASO i Frankrike.

– De trodde ikke bildene vi viste dem var virkelige. Den nordnorske naturen var overveldende for ASO. I tillegg var engasjementet rundt blant befolkningen overraskende stort, forteller hun.

– Rittet fikk meg virkelig til å innse at vi har masse å vise frem her nord. Arctic Race er en fantastisk måte å vise det frem på, som når ut til mange.

Satser mot Kina

– Østen er et veldig økende marked. I løpet av noen år vil Kina bli verdens største turistland. I så måte er det umulig å sette en verdi på den presentasjonen vi har fått gjennom reportasjen til CCTV, sier Geir Solheim, avdelingsdirektør for NHO Reiseliv i Nord-Norge.

Det var Nordnorsk Reiseliv som betalte for å få det kinesiske TV-teamet nordover.

Solheim forteller at reiselivsaktørene i landsdelen satser hardt mot det asiatiske markedet.

– Nord-Norge er spesielt med tanke på avstander og kostnader. Derfor trenger vi turister som både har lyst og råd til å komme hit. Vi må finne produkter som trekker disse turistene, og folk i Østen er tiltrukket av det eksotiske med Nord-Norge, som nordlyset. Får vi en promille av det kinesiske turistmarkedet nordover, vil vi ha nok å gjøre, sier han.

Se video fra folkefesten Arctic Race

Se video fra folkefesten Arctic Race of Norway