Hopp til innhold

Kina går hardt ut mot norsk etterretning: – Bruker utdatert tankesett og papegøye-lært kunnskap

Kina mener den norske Etterretningstjenesten er uansvarlig og sprer rykter når de hevder at det foregår kinesisk spionasje i Nordområdene.

Andøya Space Center

HØYTEKNOLOGI: Andøya Space Center kan bli først i Europa til å skyte opp satellitter, og har opplevd forsøk på inntrenging. Etterretningstjenesten mener norsk romteknologi er ettertraktet for kinesisk etterretning. Kina mener beskyldningene om kinesisk spionasje i Norge og Arktis er grunnløse.

Foto: Jan-Morten Bjørnbak/NTB

Den kinesiske ambassaden i Norge har svart skriftlig på påstander fra Etterretningstjenesten om kinesisk etterretning i Norge og Arktis. Notatet er et kraftig oppgjør med norske myndigheter. Her heter det:

«Vi håper de relevante norske myndigheter slutter å bruke et utdatert tankesett fra den kalde krigen og papegøye-lært kunnskap.»

I et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld hevdet sjef i Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde at Kina går inn i datanettverk i Nordområdene, og også driver annen form for militær virksomhet.

Etterretningssjefen mener Kina kommer til å prege situasjonsbildet i Arktis om noen år – også i våre nærområder.

Sjef for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde

Etterretningssjef Morten Haga Lunde mener romforskning og annen type norsk høyteknologi er mål for kinesisk etterretning, og at Kina har klart å skaffe seg denne typen informasjon.

Foto: Ole Berg-Rusten

Ønsker bedre forhold mellom Kina og Norge

Kina svarer med å be norske myndigheter om å «bruke fakta og gjøre mer for å fremme forholdet mellom Kina og Norge.»

Kinesiske myndigheter mener påstandene om kinesisk spionasje i Norge og i Arktis er helt grunnløse:

«Beskyldningene om såkalt kinesisk spionasjevirksomhet er kun basert på rykter eller er ikke basert på noe i det hele tatt. Beskyldningene er uansvarlige. Dette reagerer vi på.»

Den kinesiske ambassaden i Norge hevder at Kina i arktiske saker tilstreber et åpent, gjensidig fruktbart samarbeid. Det heter videre at Kina bidrar positivt til regionens fred og bærekraftige utvikling i rammen av det internasjonale regelverket.

UD

Utenriksdepartementet vil ikke svare på hvordan denne saken påvirker forholdet mellom Norge og Kina.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

UD vil ikke kommentere

Etterretningstjenesten er underlagt Forsvarsdepartementet, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen skriver følgende i en e-post til NRK:

«– Vi samarbeider med Kina på en rekke områder. Som grunnlag for vårt samarbeid med andre land gjøres både mulighetsstudier og risikoanalyser. De åpne sikkerhetsvurderingene fra våre tjenester, er en viktig og naturlig del av den offentlige samtalen i et åpent og demokratisk samfunn som Norge.»

Kritikken fra Kina er også lagt fram for Utenriksdepartementet, men de vil ikke kommentere saken. Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg skriver i en e-post at Etterretningstjenestens åpne trusselvurdering står for Etteretningstjenestens egen regning. Utenriksdepartementet henviser til Etterretningstjenesten om spørsmål om innholdet i rapporten.

Utenriksdepartementet svarer ikke på spørsmål hvordan departementet tolker at Kina går ut offentlig på denne måten, og hvordan denne saken påvirker forholdet mellom Norge og Kina.

Det har ikke vært mulig å få kommentarer fra Etterretningstjenesten.