Hopp til innhold

Kenny (15) ble trist da han så hvordan de eldre hadde det, så han tok dem med på tur

– Det var ikke mye liv på sykehjemmet, sier Kenny Jensen (15), som gir eldre opplevelser mange sykehjem ikke har tid og råd til.

Kenny Jensen på 15 år bestemte seg for å ta et tak for de eldre på Karlsøy sykehjem i Troms - nå gir han eldre opplevelser mange sykehjem ikke har tid og råd til.

Kenny Jensen (15) opprettet Tjenestependleren for å gjøre livet på sykehjem litt mindre kjedelig.

Valglogo
Sambarbeid mellom NRK og Nordlys

– De sover, spiser, ser på TV og prater nesten bare med pleierne før de legger seg. Jeg syntes det var trist å se.

Det sier Kenny Jensen (15) om sitt møte med sykehjemmet. Så bestemte han seg for å gjøre livet på sykehjemmet litt mindre trist.

– Jeg tenkte at de gamle ville synes det var stort å komme ut en tur, sier skoleeleven.

I vinter startet 15-åringen prosjektet "Tjenestependleren" gjennom et valgfag han tar ved Hansnes skole i Karlsøy i Troms. Oppgaven på skolen var å lage et produkt eller en tjeneste.

Da 15-åringen gjorde en markedsundersøkelse for å finne ut hvor behovet for en ny tjeneste var størst, var rådet fra folk han spurte klart: kom deg på sykehjemmet, Kenny. Det er så kjedelig der.

Etter markedsundersøkelsen var gjennomført, satte han seg et mål: samle inn 5000 kroner og ta de gamle med ut på tur.

Kenny Jensen, Tjenestependleren

Kenny Jensen (15) laget Tjenestependleren for å ta med gamle ut på tur.

Foto: Marita Andersen / NRK

Alle skal dit en dag

Kenny har ingen besteforeldre i live, så livet på et sykehjem var han lite kjent med. Og han ble trist av det han så.

– Jeg håper det er noe mer for meg, når jeg blir gammel. Vi skal jo alle dit en dag. Jeg tror folk vet det, jeg tror det er derfor folk støttet meg og prosjektet.

Kenny Jensen (15)

Mange stilte opp når skoleeleven dro i gang kronerulling før den lille bussturen fra Hansnes til Mikkelvik og Skogsfjord Grendehus: næringslivet ga penger, en stilte med trekkspill på grendehuset, en tok med grill og kull, ei varmet opp grendehuset. Og ei dukket opp med en geitekilling.

Ren historiefortelling

– Det var mye klabb og babb når vi skulle komme oss inn i bussen, sier avdelingsleder ved Karlsøy sykehjem, Marit Sørensen.

Beboerne er gamle, og mange er syke. Men da rullestolene og rullatorene var stablet i den grå hengeren, beboerne på plass i minibussen, og 15-åringen til og med hadde sikret at kaffefløten var med, startet en tur som ga både samhold og glede.

– Bussturen ble jo rene historiefortellingen, sier avdelingslederen.

Mens bussen kjørte gjennom bygda og nærmet seg grendehuset, dukket minner og fortellinger fra delt liv i et lite samfunn opp.

– Det er så bra at vi får oss en utflukt og får forandret miljø. Det er ikke så ofte vi kommer oss på tur.

Klara Johansen (88)

Da Mariell Soli kom innom grendehuset med en liten svart geitekilling med hvit stjerne i panna, vakte det flere minner fra da Klara Johansen og de andre beboerne var ung. Klara husker at de hadde geiter. En husker at mora kokte geitost flere ganger i uka, ei husker at det ble kokt hver dag.

Se video fra geitekillingen som bringer frem gode minner hos beboerne:

Eldre på Karlsøy sykehjem møter geitekilling.

Mye god helse i trekkspillmusikk

– Det er mye god helse i å komme seg ut på tur.

Det sier fylkeslege i Troms, Svein Steinert. For det kan være mye god helse i trekkspillmusikk, grillmat og en tur ut.

Fylkeslege Svein Steinert

– Må tilby mer enn mat, sier fylkeslege Svein Steinert om tilbudet ved norske sykehjem.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

– De gamle henter frem bilder som de husker, og det vil helt klart forebygge depresjon, det vil øke livsglede.

Fylkeslege Svein Steinert.

Det er helse- og omsorgstjenesteloven som sier noe om hva eldre skal ha av tilbud. Den skal sikre at de som bor på sykehjem får de tjenestene de har krav på. Lovens formål er blant annet å sikre at den enkelte får mulighet til å "ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre". Fylkeslegen forklarer hva det betyr:

I dette ligger det at man må gi noe mer enn mat. Man må gi noe mer enn god pleie, sier fylkeslege Svein Steinert.

Selv om fylkeslegen synes det er topp at Kenny har engasjert seg og laget en utflukt for de eldre, så mener han at det ikke bare kan være ungdom og private initiativ som skal gjøre dette. Det er det offentliges ansvar å tilrettelegge. Men samarbeid er viktig. At alle bidrar.

– For å kunne gi gode og verdige tjenester til de eldre i fremtiden, så må det skje i samarbeid med frivillige organisasjoner og pårørende. Alle pårørende bør se at de kan gjøre en kjempeviktig jobb med å ta sine eldre med ut, sier fylkeslege Svein Steinert.

– Håper jeg får se andre mennesker

Selv om sykehjemmet tar de eldre på Karlsøya sykehjem med ut på tur, for eksempel med ferga til Vannøya, en tur mange av beboerne synes er som et lite cruise, så mener avdelingslederen at det kunne vært oftere. For hun ser at det er viktige avbrekk i hverdagen, at hverdagen kan bli ensformig.

– Vi er nok litt for lite flink til å prioritere dette. At en 15 åring tar initiativ til at vi skal komme oss på tur, måtte vi jo bare støtte opp om, sier avdelingslederen.

– For meg og mine venner er det jo ikke verdens største ting å få komme en tur til Mikkelvika eller å få grille, men for de gamle så var det veldig stort, sier Kenny.

Hva slags tilbud ønsker du deg selv når du blir gammel?

– Jeg håper jeg får være aktiv og se andre mennesker i hverdagen, sier Kenny Jensen.

Han liker tilbud som "aksjon ungdom", et prosjekt som blant annet Sør-Tromsøya sykehjem i Tromsø er med på. Gjennom prosjektet er ungdom inne i sykehjem, både for å få mer kunnskap om omsorgstjenesten, men samtidig gi de eldre en bedre hverdag. Kenny synes det er en god ide:

– Jeg håper jo at det er noe jeg også får oppleve, sier Kenny.

– Politikerne må aktivisere de eldre

Hva mener du politikere bør gjøre for at eldre skal få det bedre på institusjon?

– Aktivisere de eldre. Dagene blir så ensidige, det er det samme hele tiden, og jeg tror det er lett å kjede seg. Spesielt om man sitter i rullestol og har problemer med å komme seg rundt.

Blir det flere turer for de eldre i regi av "Tjenestependleren", prosjektet til skoleeleven? 15-åringen tror kanskje det. I hvert fall når han ser hvor glad de gamle ble for den lille turen til Mikkelvik.

– Jeg ser at dette gleder dem, jeg ser at det gir variasjon i hverdagen. Dette er større enn å tjene penger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark