Hopp til innhold

Keiino skal lete verden rundt etter urfolksmusikk

Eurovision-femteplassen markerer overgangen til et nytt kapittel for Keiino. Nå planlegger bandet å samle musikk fra urfolk til et konseptalbum.

Keiino dagen etter

Tom Hugo Hermansen (til venstre), Alexandra Rotan og Fred Buljo dagen etter at Keiino tok femteplass i Eurovision Song Contest.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det ble sent for de tre bandmedlemmene da de skulle feire Norges beste plassering i Eurovision Song Contest siden 2013 – og at deres «Spirit in the Sky» var bidraget som fikk klart flest folkestemmer.

Alexandra Rotan røper at hun var i seng klokka sju, etter feiring med blant annet improvisert konsert på Euroclub, arrangementets offisielle nattklubb.

– Har dere vært i seng? spøker Fred Buljo, som er den som kommer sist til intervjuet dagen derpå.

Nå venter hjemreisen til Norge – og Buljo forteller at det første han skal gjøre når han kommer hjem, er å steke seg en Grandiosa.

MGPjr først

Først opptrer Keiino på MGPjr kommende lørdag. Så kommer det en ny singel kommer i løpet av en måned.

– Og det blir en del store opptredener, sier Tom Hugo Hermansen, som er hemmelighetsfull om disse fordi de ikke er offentliggjort ennå.

– Og så er det store målet vårt å spille inn et album med andre urfolksartister. Vi må prøve å finne en løsning for å finansiere det, sier han.

– Vi vil besøke land med urfolk og spille inn sanger på disse urfolksspråkene, utdyper Fred Buljo.

Konseptalbum

Keiino skal fortsatt være singelartister når de gir ut låter.

– Men det er veldig kult å kunne samle disse låtene på et godt, gammeldags album og få en kontinuitet. Kall det gjerne et konseptalbum. Det er noe vi har lyst til, sier Tom Hugo.

Tanken bak dette har bakgrunn i at 2019 er FNs år for urfolksspråk. Albumet kommer ikke nødvendigvis i løpet av året, men arbeidet starter iallfall i år.

– Vi vil til New Zealand, Australia og Amazonas, sier Fred Buljo.

Fra Australia har det allerede kommet mange henvendelser fra folk som vil være med på albumet.

– Vi er veldig populære der, sier Alexandra Rotan.

Inuitt-DNA

Under Eurovision-konkurransen tok bandmedlemmene en DNA-test i regi av et slektsgranskingsselskapet som sponset arrangementet. Der kom det fram at både Alexandra Rotan og Tom Hugo er i fjern slekt med Elisabeth «Bettan» Andreassen, som tok den samme testen i kraft av å være tidligere Eurovision-vinner – med Bobbysocks i 1985.

For joiker og same Fred Buljos ble det kjent at DNA-et blant annet kan spores til inuitter.

– Så vi bør kanskje gjøre noe på Grønland eller i Alaska. Det er naturlig, sier Tom Hugo.

– Og Canada, tilføyer Buljo.

Tilgjengelig popmusikk

– Vi ønsker at låtene likevel skal være Keiino-låter og tilgjengelig popmusikk. Vi krydrer det med noe egenartet. Til nå har vi krydret med joik. Nå skal vi bringe inn andre uttrykk og språk også. Det kan bli veldig gøy. Noe funker sikkert kjempebra, og noe blir kanskje for spesielt interesserte, sier Tom Hugo.

– Vi har klart å holde joiken tradisjonell. Vi må også ha respekt for de andre musikkuttrykkene selv om vi blander det med moderne uttrykk, legger Fred Buljo til.