Hopp til innhold

Steinkasting på Russland ender i retten

I femten minutter stod fire nordmenn i sommer og kastet stein på Russland. Nå må to menn møte i Øst-Finnmark tingrett – etter at de nekter å godta bøtene på 8.000 kroner.

Grense Jakobselv

Det var her, på et sted i Grense Jakobselv der elva er på sitt smaleste, at de fire mennene i sommer ble tatt for steinkasting på Russland. Den rødgrønne russiske grensestolpen markerer russisk territorium.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Det vakte internasjonal oppsikt da fire nordmenn i august ble arrestert av politiet etter at de hadde kastet stein over riksgrensa til Russland i Grense Jakobselv.

Følget på de fire ble oppdaget av Forsvarets grensevaktsoldater, som utøver kontorollen ved den 196 kilometer lange riksgrensen mot Russland.

Ung steinkaster

Siden den ene steinkasteren var under femten år, ble saken mot han henlagt.

Grense Jakobselv

Noen steder er elva som skiller Norge og Russland bare noen meter brei. Her fra Grense Jakobselv–Russland til venstre i bildet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

De tre andre personene, én tenåring og to menn i 30- og 40-årsalderen, fikk forelegg på 8.000 kroner hver, opplyser politiadvokat Eve Remmen ved Finnmark politidistrikt.

– To av personene har for så vidt godtatt forelegget, men har ikke godtatt størrelsen på boten. Derfor oversendes sakene til Øst-Finnmark tingrett som må ta stilling til botens størrelse. Den tredje personen har vi ikke hørt fra enda, sier Remmen.

– Hva er personene bøtelagt for?

– De har fått bøter for å ha kastet steiner over til Russland. Vi snakker ikke om én stein, men mange. Her har de holdt på i et kvarters tid, sier Remmen.

Var ikke beruset

At personer blir arrestert for å ha brutt riksgrenseloven skjer fra tid til annen. På norsk side av grensa mot Russland er det tillatt å ferdes fritt helt fra til selve grenselinjen.

To tredeler av grensa går i elver og vassdrag – og noen steder er elva så smal at man kan vasse over.

De fire nordmennene er bosatt i Finland. Politiet kjenner ikke bakgrunnen for at de valgte å kaste stein på Russland, men avviser at personene var beruset.

Normalt høye bøter

Politiadvokat Remmen opplyser at grove brudd på riksgrenseloven bøtelegges i størrelsesorden 8.000 til 10.000 kroner.

– Bakgrunnen for de strenge bøtene er fornærmelig atferd mot grensa. Vi snakker om gjentatt steinkasting over til Russland, og fornærmelig atferd mot Russland reagerer det strengt mot.

– Hvor ofte skjer dette at steinkasting på Russland havner i retten?

– Jeg har ikke vært borte i det tidligere, sier Remmen.

Grense Jakobselv

Grense Jakobselv er et populært mål for turister og andre tilreisende.

Foto: Amund Trellevik/NRK