Nasjonal skjenkestopp og andre koronarestriksjoner har ført til at flere serveringssteder har måttet permittere eller stenge dørene.
I Nord-Norges største by Tromsø har antall lønnstakere gått ned med nesten 2200 under pandemien, ifølge tall fra SSB.
For nabokommunen Karlsøy, en times kjøretur fra Tromsø, er situasjonen en helt annen.
Det er ikke bare restauranten til Jan Johansen på Hansnes som går bra i Karlsøy kommune. Der har sysselsettinga økt med ti arbeidsplasser.
– Vi er en liten kommune. Ti nye stillinger betyr veldig mye for oss, sier ordfører Mona Pedersen.
Den lille kystkommunen
Ordføreren forteller at hvis en arbeidstaker etablerer seg i Karlsøy med familie, så betyr det mye med tanke på folketallet.
Hun tror mye av grunnen til at de har klart seg bra gjennom den vanskelige tida, er satsinga på fiskeri og havbruk.
– Reiselivsnæringen er nok den som har slitt mest. Mens her har sjømatnæringa og leverandørene til den bransjen opplevd mye vekst.
I tillegg til flere arbeidsplasser i den blå næringa i kommunen, har også andre leverandører nytt godt av oppsving.
Leverer store mengder mat
Det er ikke bare leverandørene av utstyr til sjømatnæringa som har fått mer og gjøre. Det har også den lokale matbutikken og spisestedet på Hansnes.
Restauranteieren på «Direktøren Bistro» Jan Johansen, har gått fra en stab bestående av han selv og kona. Nå har de ansatt tre nye og fått uteksaminert en faglært kokk.
– Vi er heldig som får lov å holde på midt i kaoset, sier Johansen.
Smittetalla i kommunen har holdt seg lave hittil i pandemien, noe som har gjort situasjonen for bedriftene enklere.
Rett før koronakrisa, landet de en avtale med firmaet som bygger det nye settefiskanlegget i Dåfjord, et kvarters kjøretur unna. Der får rundt 50 arbeidere servert varm mat fra restauranten hver eneste dag.
Fiskerinæringen satser stort
Settefiskanlegget til Norway Royal Salmon (NRS) som snart skal åpne, kommer til å skape rundt 20 nye arbeidsplasser i kommunen.
Der skal de produsere laks som skal vokse fra egg til fisk av en viss størrelse, før de settes ut i havet.
Men i mellomtiden, nyter lokalsamfunnet godt av de litt over 140 arbeiderne som jobber med å ferdigstille anlegget.
– Vi får levert mat fra den lokale restauranten. Vi bruker også matbutikken, i tillegg til å leie hytter og boliger til mange av dem som jobber her, sier prosjektleder Stefan Jenssen.
Liza-Mari Widnes Isaksen som er driftsleder ved anlegget er selv fra Gildeskål kommune i Nordland. Hun er glad for selskapets store satsing i nord.
– Den store satsinga i Nord-Norge er veldig viktig for NRS. Vi gleder oss til å være i gang for fullt, sier hun.