Kaos etter at også reservefergen måtte gi opp

Da både hovedfergen og reservefergen i Bjarkøysambandet fikk tekniske problemer, ble det umulig å komme seg til og fra med bil.

M/F Kvernsund

I går morges oppsto det en feil på hovedfergen i Bjarkøysambandet, og den måtte tas ut av trafikk. Feilen var så stor at fergen måtte taues til verksted i Harstad. Arkivfoto.

Foto: Nils Mehren / NRK

Torsdag morgen oppsto det en motorfeil på fergen MF Kvernsund i sambandet Bjarkøy-Sandsøy-Grytøy. Skipet måtte slepes til Harstad for reparasjon.

Erstatningsferge på plass

MF "Strandebarm"

Også reservefergen MF Strandebarm, som overtok, måtte kaste inn håndkleet, og la seg taue til Harstad for å bli reparert.

Foto: Erik Ask (bergenships.com)

En erstatningsferge kom rimelig raskt på plass, men den rakk ikke å gå så mange nautiske mil, før den også fikk en teknisk feil, som medførte tauing til Harstad.

– At vi får to slike hendelser så godt som oppå hverandre, er vi jo rett og slett ikke forberedt på. Det sier regionsjef for ferger i rederiet Norled, Inge Andre Utåker.

– Vi har en tredje ferge tilgjengelig, men nå er vår store utfordring å skaffe mannskap til den. Det sier Utåker til NRK i formiddag. Det er ennå usikker når MF Dyrøy kan ta opp ruten til Bjarkøy.

Uakseptabelt

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd Iver B. Prestbakmo (Sp) sier at det er uakseptabelt at det skal ta så lang til å få orden på fergesambandet. – Kontrakten er klar på at dette skal skje innen 12 timer.

Foto: Laila Lanes / NRK

Fylkesråd for samferdsel i Troms, Ivar B. Prestbakmo (Sp), sier at han ikke kan godta den situasjonen folk i Bjarkøyområdet nå er kommet opp i.

– Det er ikke akseptabelt at rederiet ikke klarer å holde seg til kontrakten, sier han. Kontrakten er klar på at det innen 12 timer skal være en erstatningsferge på plass i sambandet.

Hvordan opplever publikum det som skjer?

– På samme måte som jeg, nemlig at dette ikke er til å leve med.

Ny ferge på veg

Klokka 14 melder Norled at en erstatningsferge nå er klar. MF Strandebarm, som fikk tekniske problemer i går, er nå reparert, og settes inn i ruta fra Grytøy klokka 14.50.