Kanskje du har det som skal til for å bli en ekstremløper?

De er blant verdens beste utholdenhetsutøvere, men de fokuserer veldig lite på pulssoner og terskelfart for å bli gode. Er det håp for deg også?

Fredag starter Tromsø Skyrace 2017.

Denne helgen går Tromsø Skyrace av stabelen, med noen av verdens mest utholdende løpere i feltet. Det er snakk om mennesker som løper flere titalls kilometer opp og ned fjell. Og de gjør det fort.

Første konkurranse i Tromsø Skyrace er opp Store Blåmann. 1 044 høydemeter. Spreke tromsøværinger bruker mellom to og fire timer opp på toppen. Rekorden har Stian Angermund-Vik, da han løp opp på 35 minutter i 2015.

– Alle kan bli en skyrunner (stiløper på norsk), sier amerikanske Megan Kimmel, som vant hun verdenscupen i skyrunning i fjor.

Verken hun eller Hillary Allen visste om sporten da de var yngre, men har likevel klart å løpe seg inn blant verdenseliten. De to superløperne deler noen egenskaper som har bidratt til å gjøre dem gode:

1. Du må være glad i naturen

Her i Tromsø er det mange som går i fjellet. Da er du godt i gang. Da er du vant til å bevege deg i den type terreng, så det er bare å prøve å løpe litt, sier Allen.

Både Allen og Kimmel har vokst opp i Colorado i USA, omgitt av fjell. Hele livet har de gått, campet og løpt i fjellet. For dem ligger store deler av motivasjonen i muligheten til å være ute hver dag.

– Fjellet og naturen gir meg fred ro, og en hel del mulige svar. Jeg får tid til å la tankene vandre fritt, og jeg trenger ikke bekymre meg over dagligdagse ting, sier Kimmel.

Verdensstjerner på ett brett

Et knippe verdensstjerner i skyrunning var samlet på taket på The Edge i forbindelse med Tromsø Skyrace. Megan Kimmel (til venstre) er storfavoritt til å vinne kvinneklassen i Hamperokken Skyrace, Kilian Jornet er i år bare med som arrangør, Hillary Allen skal også konkurrere, mens Emelie Forsberg skal både delta i Blåmann vertikal-konkurransen og bistå i arrangørkomiteen.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

2. Du må være nysgjerrig

Noe av det Kimmel liker best med å løpe i fjellet er at hun får utforsket større områder enn hun ville gjort dersom hun skulle gått. En annen grunn er muligheten det gir henne for å oppdage nye plasser i verden.

– Da jeg begynte med skyrunning var det blant annet fordi jeg ville ut i verden. Jeg visste jeg var rimelig god i løping, og tenkte at det var en fin måte å se verden på, sier hun.

Allen er jobber også som lærer i blant annet kjemi, fysikk og anatomi.

– Jeg er veldig nysgjerrig på å se hva kroppen min kan gjøre, sier hun.

3. Du trenger ikke stresse med tid, fart eller puls

Det viktigste for Allen og Kimmel er følelsen i kroppen når de er ute på løpetur.

Hillary Allen

Hillary Allen gleder seg til å tilbringe mange timer i nordnorsk natur under Tromsø Skyrace i helgen.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

– For meg er det viktigere at jeg er glad og frisk enn at jeg skal presse meg selv til å gjennomføre bestemte treningsøkter i en spesifikk pulssone. Jeg kan alt om terskelfart og pulssoner på grunn av utdanningen min, men jeg har ikke fokus på det i det hele tatt. Det tar bort gleden ved å løpe, synes jeg, sier Allen.

4. Vær klar over at etter nedturen kommer det vanligvis en opptur

– Hvis jeg er ute på en åttetimers løpetur vil jeg garantert oppleve opp og nedturer. Denne idretten er veldig mentalt krevende. Noen ganger har jeg grått av utmattelse under et ultraløp, samtidig har jeg grått av takknemlighet for at jeg får oppleve det jeg gjør i andre løp, sier Allen.

– Det som gjør at jeg ikke stopper er tanken om at etter hver nedtur, så kommer det en opptur. Det kan være følelsen du får når du kommer i mål, men som regel endrer deg seg før det, sier hun.

Også Kimmel er vant til at det går opp og ned, både fysisk og psykisk når hun løper.

– Men det er litt som i livet, noen ganger er ikke alt som det skal, men det blir bedre etter hvert.

5. Du må ha tid til å trene

For å bli blant de beste i verden har Kimmel og Allen løpt mye. I løpet av en vanlig uke trener de rundt 20 timer i uka i snitt.

Du trenger selvfølgelig ikke trene så mye for å konkurrere i skyrunning. Det finnes som oftest distanser for litt mindre erfarne løpere også.

Laster kart, vennligst vent...

Tromsø Skyrace består av Blåmann vertical fredag og Tromsdalstinden/Hamperokken Skyrace på lørdag. På Blåmann vertical skal løperne forsere de 1044 høydemeterne opp Store Blåmann fortest mulig. Tromsdalstinden Skyrace er 28 kilometer langt, med 2000 høydemeter. Hamperokken Skyrace er 53 kilometer, med 4600 høydemeter.