Fortviler over kansellerte flyavganger: – Svært uheldig for Finnmark

Norwegian kansellerer alle avganger til Finnmark i april. Dersom flytrafikken stopper helt, kan det kan få konsekvenser for livsviktig utstyr og medisin, ifølge leder i Vest-Finnmark regionråd.

Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen

Norwegian kansellerer alle avganger til og fra Finnmark i april, som følger av koronaviruset.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tirsdag ble det kjent at Norwegian kansellerer alle ruter til og fra Finnmark i hele april. Grunnen er restriksjoner og kraftig nedgang i etterspørsel på reiser, som følge av koronapandemien.

Leder i Vest-Finnmark regionråd, Marianne Sivertsen Næss, mener derfor det er viktig at SAS, som er det eneste alternativet for lengre ruter, opprettholder sitt tilbud.

Marianne Sivertsen Næss

Marianne Sivertsen Næss håper at flytilbudet i Finnmark opprettholdes.

Foto: Allan Klo / NRK

– Det vil være svært viktig at ett av de to selskapene som har langruter inn til Finnmark opprettholder sin aktivitet, slik at vi får inn utstyr, får sendt av gårde tester og at vi får inn livsviktig utstyr og medisiner, sier Sivertsen Næss.

Hun har likevel full forståelse for at slike valg må tas.

– Det er jo forståelig, med utgangspunkt i situasjonen vi er i. Det er mange færre passasjerer og økonomien i et privat selskap har nok vært vurdert. Men for oss er det utrolig viktig at vi holder flykapasiteten oppe, i hvert fall på et visst nivå, sier hun.

– Ikke annet valg

Charlotte Holmbergh Jacobsson

Norwegians kommunikasjonssjef, Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Foto: VI-FOTO

I en e-post skriver Norwegians kommunikasjonssjef, Charlotte Holmbergh Jacobsson, at de ikke hadde noe valg enn å redusere sitt rutenett på grunn av koronasituasjonen.

«Vi følger situasjonen nøye og gjør en løpende vurdering i vårt rutenett. Vi forstår at det er frustrerende for våre reisende, og vi beklager ulempene de innstilte avgangene fører med. Men med tanke på situasjonen vi er i, har vi dessverre ikke noe annet valg.»

SAS fortsetter å fly

SAS vil fortsette å fly de neste ukene, ifølge pressesjef i SAS, John Eckhoff. Han mener det er viktig å sikre flytrafikken i Norge. Likevel legger han ikke skjul på at ting kan forandre seg også hos de.

– Grunnlaget for kommersiell luftfart er nærmest ikke-eksisterende. Vi gjør fortløpende vurderinger, men per nå så flyr vi både til Alta og til Kirkenes.

John Eckhoff, pressesjef i SAS

Pressesjef i SAS, John Eckhoff.

Foto: SAS

– Vi ønsker jo å opprettholde kritisk infrastruktur, og så lenge det er passasjerer så er det viktig å få disse frem til Nord-Norge. Vi har kansellert nærmere 90 prosent av vår produksjon, sammenlignet med vanlig. Det er ting som kan forandre seg, gitt passasjergrunnlaget.

Uheldig for Finnmark

Sivertsen Næss håper nå at følger ekstra godt med, slik at ikke Finnmark får et svekket flytilbud i lang tid fremover.

– Det er svært viktig at man får tilbudet fort opp igjen. Hvis det ikke tas grep nå, svekkes grunnlaget for langruter vi har inn til Finnmark. Vi trenger, både av konkurransehensyn og tilbudet til Finnmarks befolkning, at det er to selskap.

– Hvis ikke staten følger med og Norwegian slutter å fly i Finnmark, vil det bli svært uheldig for Finnmark i det lange løp.

Status Norge

Sist oppdatert: 30.05.2020
8425
Smittet
28
Innlagt
237
Døde