Hopp til innhold

Kommunen hjelper med gjelden – ordfører tror flere blir boende

Lebesby kommune lover å kjøpe boligen for den resterende gjelden dersom boligeieren ønsker å flytte. Nå kan Maria søke for å bygge drømmeboligen.

Maria Løkvoll og samboeren håper på å få oppfylt boligdrømmen i Lebesby

Maria Løkvoll og samboeren Aleksander Pedersen Fallsen kan få boligdrømmen oppfylt fordi de vil bo i Lebesby

Foto: Maria Løkvoll

Maria Løkvoll har gode forutsetninger for å få bygd sitt eget hus. Kommunen hun bor i vil hjelpe henne med å oppnå det mange unge drømmer om, å bygge sin egen bolig.

– Denne ordningen vil jo gi oss en trygghet når man er litt usikker på om man tør å ta risikoen om å kjøpe bolig, sier Løkvoll.

Lebesby kommune har startet opp en forsøksordning for inntil seks boliger. Kommunen forplikter seg til å kjøpe boligen til restgjelden om byggerne vil selge boligen.
Maria Løkvoll og samboeren Aleksander Pedersen Fallsen kan få boligdrømmen oppfylt fordi de vil bo i Lebesby
Maria og samboeren drømmer om en bolig med utsikt i Kjøllefjord, i Lebesby kommune.
Ordfører i Lebesby, Sigurd Kvammen Rafaelsen, har stor tro på at den nye ordningen vil få flere unge til å få øynene opp for kystbyen.

Selv om garantien gjelder i tilfelle man kunne tenke seg å flytte, tror han flere blir boende.

– Om man har et godt hjem og trives der man bor så blir man også der resten av livet, og det er målet.

For ham er det viktig at de som ønsker seg et hjem skal få muligheten til å bygge det.

Sigurd Rafaelsen

Ordfører i Lebesby, Sigurd Kvammen Rafaelsen har stor tro på at innbyggerne vil bli boende dersom de først flytter til kommunen.

Foto: Knut-Sverre Horn / Knut-Sverre Horn

Ikke redd for å sitte igjen med boliger

Kommunen skal forsikre inntil seks boligbyggere om at de kjøper husene dersom de ønsker å flytte.

– Vi vet at det er et godt leiemarked, så egentlig er det ikke så stor risiko for kommunen å gjøre det. Vi garanterer for restgjelda, forklarer Rafaelsen.

Ordføreren tror likevel mange blir boende når de opplever stedet.

– Jeg tror de benytter seg av muligheten når de oppdager hvor godt det er å bo i Lebesby. Noe av det man setter pris på er frivilligheten og folkene som er her.

Ikke bare ønsker kommunen å stille med oppkjøpsgaranti. I Lebesby har de også opprettet en ordning for å hjelpe nye boligeiere med et tilskudd på 200.000 kroner til å bygge ny bolig.

– Når man har mulighetene til å skape seg et hjem og en fremtid, og ser at dette får de hjelp til, så kan de slå til på det, sier ordføreren.

Kjøllefjord, Lebesby kommune, Finnmark

Ordføreren håper flere unge bygger seg hus i kommunen.

Foto: Mariam Eltervåg Cissé

Mange unge trives i kommunen

Løkvoll jobber selv med kultur i kommunen, og har stor tro på at tilbudet kan få flere unge til å trives godt i Lebesby.

– Her er det jo veldig mange unge som kjøper hus, og det skjer mye i Lebesby kommune, så det er absolutt et godt liv å få her, forteller Løkvoll.

Hun og samboeren drømmer om å en dag være eiere av en bolig med utsikt, og er glad for at kommunen ønsker å satse på unge som vil etablere seg i området.