Kan ha funnet dinosaur-fossil på Svalbard

For mer enn 50 år siden ble det funnet og stuet vekk. Ved en tilfeldighet ble fossilet på nytt oppdaget. Det blir nå av en professor betegnet som et «banebrytende» funn.

Fant fossil på Svalbard

Her er fossilen (Det hvite til venstre) som ble funnet på Svalbard.

Foto: Jørn H. Hurum / NHM

– Det er fantastisk at samlingene kan gi noe så sensasjonelt, sier professor ved Naturhistorisk museum Hans Arne Nakrem til NRK.

Det er Forskning.no som først omtaler saken.

En hvit liten knokkel på en stein ble funnet på Svalbard i 1962. I 2011 ble den, noe nedstøvet, plutselig funnet på nytt. Dette skjedde under en rutinegjennomgang av noen samlinger i arkivet på Naturhistorisk museum, der forskerne egentlig var på jakt etter noe annet.

hans arne nakrem

STORE ORD: Hans Arne Nakrem er begeistret for fossilfunnet, som han kaller for banebrytende.

Foto: Naturhistorisk museum

– Det er bare tilfeldig at det ble oppdaget, sier Nakrem.

– Vi så ganske raskt at dette måtte være enten en fugl eller en dinosaur. Og begge deler er ganske fantastisk sensasjonelt, sier han.

– Banebrytende

Nå fem år senere viser en gruppe forskere i en studie der Nakrem er medforfatter at fossilet trolig er, som forskerne først antok, restene etter en liten fugl eller fuglelignende dinosaur. Studien viser også at den lille skapningen levde for omtrent 113 til 100 millioner år siden og var på størrelse med en stær.

Om det faktisk er et dinosaur-fossil som er blitt funnet på Svalbard, får vi trolig aldri vite. forteller professoren, som like fullt mener at funnet er banebrytende.

Fra før er det kun funnet fotspor etter dinosaurer på Svalbard fra denne tiden, men vi vet at dinosaurene har levd på Svalbard.

– Funnet av fossilet er banebrytende og nytt. Hvis det virkelig er en fugl, så har vi aldri funnet det heller i rundt 100 millioner år gamle bergarter på Svalbard eller i nordområdene. Og klart, for folk flest og nyhetens interesse hadde det vært enda bedre om det var en definitiv dinosaur, sier Nakrem.

Så etter andre fossil

Funnet i 1962 ble gjort av en paleontolog som leitet etter fossile blekkspruter på Svalbard. Han plukket fossilet med seg og innlemmet det i samlingen til Naturhistorisk museum.

Nakrem forteller at han ikke vet hvorfor det ikke ble fattet større interesse for fossilet den gang.