Kan gå nye ras i Lerresfjord

Et stort steinras har gått over fylkesvei 19 i Lerresfjorden i Alta. Ifølge Statens vegvesen vil det gå flere dager før veien er ryddet.

– Veien åpnes ikke i løpet av de første dagene. Det er noe løst som ennå henger der oppe, men det vil vi få avklart når geologen kommer, sier byggeleder Bente Svenden i Statens vegvesen.

Tirsdag formiddag var hun på plass ved rasstedet på fylkesvei 19 øst i Altafjorden. Raset gikk mellom Linnes og Maribukt, på Vannbergan, rett før Lille Lerresfjord.

– Vi venter på en geolog. Han kommer med fly fra Tromsø, så kommer han med helikopter til Lerresfjord, og vi tar en flyvning for å se status i fjellet, sier Svendsen.

Laster kart, vennligst vent...

Raset gikk på Linnes utenfor Lille Lerresfjord øst i Altafjorden.

Gikk ras for ti år siden

Et tilsvarende ras gikk på samme sted for ti år siden, og ifølge byggelederen er det et stort ras som har gått denne gangen.

– Høyden er cirka 30 meter. Bredden er 50-60 meter. Det er ikke helt sikkert, siden jeg ikke ser helt rundt fra der hvor jeg står, men det er stort ras, bekrefter Svendsen.

Trolig er det store nedbørsmengder som har utløst raset.

– Det er et veldig ustabilt fjell. Det har vært mye regn, og det er veldig typisk på høsten med variasjoner i temperaturene at slikt kan skje. Foreløpig blir det ingen opprydding. Vi går ikke selv i rasområdet heller før geologen har vært her, sier Svendsen.

Trond Arild Negård

Trond Arild Negård.

Foto: Privat

Rydder stein jevnlig

Den første som kom til rasstedet tirsdag morgen var Trond Arild Negård fra Store Lerresfjord. Han skulle på jobb ved oppdrettsanlegget til Cermaq i Lille Lerresfjord i halv åtte-tiden, men kom aldri så langt.

– Raset lå der i morges. Det må ha gått i natt. Det var jeg som sperret veien, sier han.

En stund var det uklart om det var folk eller biler i raset, men ifølge Negård gikk det bra denne gangen. Han beskriver likevel veistrekningen som skummel.

– Det er sprengt ut mye fjell der for noen år siden, men noe hang igjen. Det kom ned nå. Vi har bare ventet på raset, for det har vært en svær sprekk der oppe, sier Negård.

Han forteller at det nesten ikke går en dag uten at du finner stein på veien.

– Du rydder bare bort og kjører videre, sier han.

Tok ett år å rydde opp

Sist gang det gikk ras, i 2005, gikk det nesten et år før veien var ryddet og åpnet igjen. Den gangen ble det opprettet en midlertidig fergeforbindelse fra Lille Lerresfjord. Nå er lokalbefolkningen på 15-20 personer igjen isolert. I tillegg er ansatte på oppdrettsanlegget i Lille Lerresfjord forhindret fra å komme seg på jobb.

– Forrige gang var jeg med bilen på andre siden, i Lille Lerresfjord, og ble sperret inne. Heldigvis var jeg på rett side denne gangen, sier han.

Jobber med båttransport

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi i Finnmark fylkeskommune har dialog med Boreal Transport og Alta kommunen om midlertidig transport.

– Vi vet ikke hvilken båt som vil gå der, men det vil vi komme tilbake til. På grunn av flere uheldige sammentreff har vi ikke full flåte i Finnmark akkurat nå, sier Holm-Varsi.

– De båtene vi har skal på service. Vi bruker å ta det på høsten, for da er det en rolig tid. Samtidig har vi opplevd noe driftsstans, slik at vi har noen innleide båter og ikke flere enn vi absolutt trenger. Men vi prøver å få til en god løsning likevel, sier samferdselssjefen.

Oppdatert trafikkinformasjon kan du finne her: