Hopp til innhold

Kan få Nordisk råds litteraturpris

Signe Iversen begynte på historien om Heike som en fortelling til datteren. Nå er hun nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Signe Iversen

Hjemme på Reppen utenfor Varangerbotn i Finnmark, har Iversen skrevet ned historiene om «Mánugánda ja Heike» eller «Månegutten og Heike» på norsk.

Foto: Anne Storaunet

For første gang skal det kåres en vinner av Nordisk råds litteraturpris i klassen for barne og ungdomsbøker.

På onsdag kan Finnmark få en vinner av Nordisk råds litteraturpris.

– Her er både den norske og den samiske «Manuganda ja Heike», sier forfatter Signe Iversen mens hun lukker døra bak seg.

Hjemme på Reppen utenfor Varangerbotn i Finnmark, har Iversen skrevet ned historiene om «Mánugánda ja Heike» eller «Månegutten og Heike» på norsk.

For denne boka er Iversen nå nominert til Nordisk råds litterturpris, som for første gang skal dele ut pris i klassen for barne- og ungdomsbøker.

Var en fortelling til dattera

Agnete Johnsen

Den lille jenta som fikk høre om Heike er vokalist Agnete Johnsen. I høst har hele Norge blitt kjent med henne gjennom Stjernekamp som sendes lørdager på NRK.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Historien om Heike begynte som en fortelling til Signes datter.

Hun viser fram debutboka. På framsida av den blå boka er det en tegning av Heike og av månegutten, som er av jern og har to horn på hodet.

– Månegutten er sånn som jeg tenkte at han skulle være, men Heike hadde jeg forestilt meg blond. Han er mørk her, men det gjør ingenting. Det er veldig fint fordet, smiler forfatteren.

Boka er skrevet på samisk og handler om Heike, som bor på et sted langt unna vennene sine. En ettermiddag når Heike er på rommet sitt, hører han et brak utenfor vinduet. Det er månegutten som har ramlet ut av en flyvende tallerken.

– Jeg fortalte den historien til datteren min som var begynt på skolen. Det var vel i første eller andre klasse. Vi hadde ikke så mange samiske barnebøker da. Den ene boka vår hadde vi lest så mange ganger. Og da tenkte jeg at kanskje jeg bare skal lage en fortelling til henne som jeg forteller på samisk. Og det gjorde jeg da på kveldene, forteller hun.

Identifiserte seg med historie

Signe Iversen

Forfatter Signe Iversen og illustratør Sissel Horndal fra det samiske språkområdet er nominert til Nordisk råds litteraturpris med boken 'Mánugánda ja Heike'.

Foto: Anne Storaunet

Datteren synes historien var veldig god og spennende. Det var en historie som hun kunne identifisere seg med, ved å kjenne igjen steder som var med.

Den lille jenta som fikk høre om Heike er vokalist Agnete Johnsen. I høst har hele Norge blitt kjent med henne gjennom Stjernekamp som sendes lørdager på NRK. Det er på grunn av Agnete at det ble bok av historien, forteller Signe.

– Jeg skrev den ned, og hun sa at hun ville ta den med på skolen så klassekameratene får høre den. Da leste læreren den opp for klassen, og de synes historien var veldig fin og artig.

Læreren tok så kontakt med Signe Iversen etterpå, og spurte om hun kunne få sende historien til et forlag.

– Ja, sa jeg. Du kan jo sende den. Du kan jo prøve, forteller hun.

Det gikk så bra at boka ble utgitt.

Kan vinne Nordisk råds pris

I mai ble det også klart at «Mánugánda ja Heike» er en av 14 kandidater til å vinne den nystiftede Nordisk råds barne- og ungdomsbokpris.

På onsdag, i en fullsatt Opera i Oslo, og foran tv-seere fra hele Norden, skal vinnerne av prisene avsløres.

– Det blir jo en spennende dag, selvfølgelig. Det blir stort. jeg kan nesten ikke forestille meg hvordan det blir, sier Signe.

Hun er usikker på hvordan vinnersjansene hennes er.

– Jeg vet ikke. Jeg tror det fins mange gode forfattere, så jeg har ikke så store forhåpninger. Det er jo artig ogs tort å være nominert, det synes jeg, sier Signe Iversen.