Kan dette bli redningen for sommerturismen i nord?

Turistnæringen sliter med å finne en bærebjelke for sommerturismen i Nord-Norge. Ole Christian Salomonsen tror det er fullt mulig å gjøre midnattssola til det neste store.

Jørn Jørgensen

Jørn Jørgensen i fint driv over vannet på Fløya.

Foto: Ole Christian Salomonsen / NRK

Ole Christian Salomonsen

Fotograf Ole Christian Salomonsen tror midnattssolen har et stort potensial.

Foto: Privat

– Vi får ekstreme forhold på vinteren med nordlyset og om sommeren med midnattssola, så det er mange muligheter, sier fotograf Ole Christian Salomonsen.

Mandag publiserte han videoen «Flow» på videodelingssiden Vimeo. Her har han filmet en gjeng som årlig markerer våren og avslutningen på skisesongen i Tromsø med en tur på fjellet Fløya for å kjøre ski og snowboard på vannet. Videoen ble filmet i fjor, men en av pådriverne, Jørn Jørgensen, lover at det blir like spenstig i år.

– Dette er noe vi har holdt på med i alle år. Faktisk stammer tradisjonen tilbake til 60-70-tallet, men i fjor ble det mye større enn tidligere da folk begynte å spre det på Facebook. I år ser jeg at det er mange som skal opp og kjøre på forskjellige arrangementer. Selv skal jeg delta på et av arrangementene, som finner sted den 4. juni, sier Jørgensen.

Sliter med å selge sommer-Tromsø

trond øverås

Daglig leder for Visit Tromsø-region, Trond Øverås.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Nordlysturismen har vært god business for turistnæringen i Nord-Norge de siste årene, men midnattssola er litt vanskeligere å selge.

Tall fra NHO Reiseliv viser at Tromsø kommune hadde de utenlandske turistene 88 000 gjestedøgn sommeren 2014. Til sammenligning var det 107 000 utenlandske gjestedøgn vinteren 2013/14.

– På vinteren er Tromsø en selvstendig hoveddestinasjon. Folk kommer hit og blir værende i noen dager, kanskje én uke. Hovedårsaken er nordlyset. Om sommeren er det annerledes. Tromsø bli mer en del av reiseruta, og vi mangler en tydelig «reason to go», en grunn til å dra, sier daglig leder i Vist Tromsø-regionen, Trond Øverås.

Kan midnattssola bli en slik «reason to go»?

– Det kan det. Men det krever mer arbeid enn nordlyset.

Midnattssol og ski

Både Ole Christian Salomonsen og Trond Øverås tror midnattssola er noe som kan selges inn til turister som tenker å reise til Nord-Norge.

Foto: Ole Christian Salomonsen

– Fullt mulig å selge midnattssola

Ole Christian Salomonsen er kjent for å ta fantastiske naturbilder, særlig av nordlyset. Han har selv tenkt å satse mer på midnattssola i sitt arbeid fremover, da gjerne i videoform.

– Midnattssola har havnet litt i skyggen av nordlyset. Det er vanskelig å visualisere helt hva det dreier seg om og hva som er så spesielt med den, men filmer som denne tror jeg kan være med å vise hvor vakkert det er. Jeg har i hvert fall tenkt å jobbe mer med det fremover, sier Salomonsen.

– Lysmessig gir jo midnattssola store muligheter for fotografer. Den såkalte «golden hour» som landskapsfotografer liker å operere i, varer jo mye lengre på våre breddegrader enn de fleste andre plasser i verden, nettopp fordi vi har sola så lavt i lange perioder om kvelden og natta, fortsetter han.

Kaldt og vått

Et lite feilskjær, og du havner i smeltevannet.

Foto: Ole Christoian Salomonsen