Hopp til innhold

Vurderer LAN-avgift i Norge

Lotteritilsynet vurderer å pålegge LAN-arrangører en avgift, slik de har gjort i Sverige.

The Gathering Vikingskipet

Datatreff, også kalt LAN, kan nå bli avgiftsbelagt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Å innføre en slik avgift vil være en alvorlig trussel for norske datatreff. Jeg tror mange LAN vil forsvinne. Spesielt i bygdene og distriktene er slike arrangementer viktige, sier Andreas-Johann Ulvestad pressetalsmann for organisasjonen KANDU, som arrangerer flere datatreff i Norge.

Sverige har gjort det obligatorisk at arrangører av datatreff, også kalt LAN (Local Area Network), der det skal tjenes penger, må søke om tillatelse.

En slik tillatelse vil koste 3.000 for et arrangement med inntil 10 datamaskiner, 10.000 kroner for et arrangement med mellom 11 og 25 maskiner, og 36.000 for arrangementer med over 26 maskiner involvert.

HVA MENER DU OM AVGIFT PÅ LAN? SI DIN MENING NEDERST I SAKEN

Lotteritilsynet skal vurdere

– Skal en vurdere en slik avgift er det naturlig å se på samme løsning som de har innført i Sverige. Det er et land det er veldig naturlig å sammenligne oss med, sier lotteritilsynets direktør Atle Hamar.

Han mener det er likhetstrekk mellom data-og pengespill, og skal gi råd til Kulturdepartementet om hvor vidt en slik avgift bør innføres i Norge.

– Blir det organisert konkurranser hvor det koster penger å delta, det er pengepremier involvert, og det er tilfeldigheter som avgjør hvem som vinner, kan det defineres som et pengespill, sier Hamar.

Direktøren sier at problemstillingen vil drøftes før det eventuelt kommer et forslag når utvalget skal være ferdig i 2014.

På spørsmål om Hamar kan utelukke at det kommer en LAN-avgift i framtiden sier han :

– Det er umulig å utelukke hva som kan komme til å skje, men pr. dags dato er ikke dette aktuelt.

– Ikke tilfeldig

Andreas Johann-Ulvestad er helt uenig i at dataspill belager seg på tilfeldigheter.

– I de spillene det konkurreres i er det ikke tilfeldigheter involvert, det er ferdigheter som er opparbeidet år etter år, sier han.