Kreftforsker Eiliv Lund gamblet og lykkes i sin forskning.
Foto: Elisabeth Øvreberg / UiT– Vi møtte mye negativitet i starten fra folk som mente vi ikke kunne finne genuttrykk for kreft i blodet til folk. Det har vært et høyrisikoprosjekt, men det ville gi stor gevinst dersom vi lykkes, og det er slike prosjekter EUs forskningsråd ser ut til å like, sier Eiliv Lund, professor ved institutt for samfunnsmedisin på Universitetet i Tromsø–Norges arktiske universitet.
- Les også:
- Les også:
I 2008 fikk Lund nærmere 20 millioner kroner fra EUs forskningsråd til arbeidet med å utforske hvordan kreftgener kan avsløres i blodet, som resulterte i en gentest som kan avsløre brystkreft ved hjelp av en blodprøve.
I slutten januar fikk han nye 1,3 millioner kroner til det videre arbeidet,
- Les også:
«Denne testen kan avsløre brystkreft, enten alene eller kombinert med tradisjonelle tester, og vil redusere antall feildiagnoser. Ettersom testen er enkel å gjennomføre, kan blodprøvene transporteres til bedre utstyrte laboratorier uten at de må fryses ned. En slik test kan også vise seg å være veldig fordelaktig i utviklingsland,» står det i begrunnelsen fra EUs forskningsråd.
Stor hjelp i u-land
– Brystkreftdiagnoser stilles i dag ved hjelp av mammografi, en teknisk krevende undersøkelse. Målet er å få til en test som kan avsløre kreft ved å putte en blodprøve inn i en analysemaskin, sier Lund til NRK.
– Det vil bedre diagnostikken i flere land der man ikke har tilgang eller penger til høyteknologi, sier Lund.
- Les også:
Arbeidet med gentesten er en del av et større prosjekt med navn «Kvinner og kreft», som ble startet i 1991. Det begynte med at 172.000 kvinner har deltatt i spørreundersøkelser. Det er også gjennomført over 50.000 blodprøver og 800 biopsier som en del av studiet.
Ennå lang vei igjen
– Det er imponerende at Eiliv har klart å utnytte potensialet i disse undersøkelsene til å utvikle det som kan bli en gentest som kan vise seg å bli svært nyttig, sier dekan Arnfinn Sundsfjord ved Helsefakultetet på UiT til NRK.
- Les også:
Selv om de har kommet en lang vei, understreker Eiliv Lund at det fortsatt er lang vei å gå før testen er klar til å brukes.
– Pengene fra EU er gitt til arbeidet med å overføre resultatene våre til industrien, slik at vi kan få laget en funksjonell test. Det vil nok ta flere år å få utviklet en slik test, men vi håper det vil la seg gjøre, sier Lund.