Kampen om Nordpolen kan ta 15 år

Russland er klar til å snakke med Danmark om hvem som skal få Nordpolen. Det kan ta 15 år før det blir en endelig avgjørelse, sier det russiske utenriksdepartementet.

Nordpolen

Både Danmark og Russland vil ha Nordpolen. Det kan ta sin tid.

Foto: Colourbox

Russland fornyet tirsdag sitt krav på Nordpolen. Ifølge russiske myndigheter er det nå klart bevist at den russiske kontinentalsokkelen strekker seg forbi Nordpolen.

Kravet til Russland er i konflikt med et likt krav fra Danmark.

Det russiske utenriksdepartementet i Russland sier nå at det kan ta 10 til 15 år før en de kommer til en enighet i forhold til de to kravene, skriver Barents Observer.

Tas ikke opp før neste vår

Russisk flagg på havbunnen ved Nordpolen

2. august 2007 ble det planta et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen. Flagget ble plassert der ved hjelp av to miniubåter påmonert en robotarm som ble slept ned mellom isflakene.

Foto: AP

Det er fem land som har en kontinentalsokkel som strekker seg mot Nordpolen: Norge, Russland, Canada, USA og Danmark (Grønland). Danmark har gjort krav på at de eier Nordpolen, og det har lenge vært antydet at Canada vil gjøre det samme.

FNs kontinentalsokkelkommisjon skal nå se på saken, og vurdere om den russiske sokkelen strekker seg til Nordpolen.

Barents Observer skriver at Russland opprinnelig forventet at FN skulle vurdere kravet allerede høsten 2015, men FNs talsperson Farhan Haq understreker at det ikke vil bli tatt opp før det neste fellesmøtet i kontinentalsokkelkommisjonen, og blir ikke før i februar eller mars 2016.

– Russlands søknad sendes nå til alle de 193 medlemsstaterne i FN, sier han.

Samarbeider med Danmark

I en melding skriver det russiske utenriksdepartementet at de har samarbeidet med Danmark gjennom hele prosessen i å avklare de arktiske kravene, og at de vil fortsette med det.

– Vi har lenge vært klar over de danske planene, og det har lenge vært klart at landets krav på en utvidet kontinentalsokkel kommer til å inkludere og gå ut over større områder enn Nordpolen, sier departementet i meldingen.