Kaldt, tenker du? ­ I Karasjok er det -40 grader i dag

Været spiller en stor rolle over hele landet i dag. Mens veinettet er slått ut i Lofoten på grunn av store snømengder, er det kuldegrader helt ned i -40 som får biler til å stå i Finnmark.

Karasjok

I Karasjok er det i dag nede i -40,3 grader, ifølge målingene tatt på værstasjonene. Uoffisielle målinger tatt hjemme hos folk i Karasjok, viser temperaturer nede i -44,3 grader.

Foto: Jan Helmer Olsen / Jan Helmer Olsen

– Ser vi stort på det, så er det vinterlig i hele Norge nå. Det er minusgrader over hele fjøla, eneste null grader på noen få kyststasjoner, sier Anita Ager-Wick, statsmeteorolog hos Vervarslinga i Tromsø.

Mens snøværet har herjet i Nordland og på Østlandet, så er det minusgradene som gjør det utfordrende i Finnmark.

– Karasjok er nede i -40 i dag, hvor den absolutt kaldeste målinga er på -40,3 grader, sier Ager-Wick.

Sennalandet

Selv om det er kaldt i store deler av Finnmark nå, så er det fremdeles veldig vakkert. Her fra Sennalandet i Vest-Finnmark.

Foto: Rolf Johnsen

Store variasjoner i landet

Det snør fremdeles i Lofoten, og ifølge meteorologen vil det fortsette noen timer til før det gir seg i ettermiddag.

– Det har vært mye trøbbel i forbindelse med snøvær på Østlandet, men det er ikke i nærheten av de mengdene som er i Lofoten. Der har det vært store mengder snø, snøskred og stengte veier.

Det er kontraster innad i landet, men også innad i Finnmark. Den «varmeste» målinga viser målinger oppe i -3 ved Slettnes fyr i Gamvik kommune, mens Kautokeino og Karasjok konkurrerer om de laveste målingene.

Laster Twitter-innhold

– Det er store værkontraster generelt i fylket. Inne på vidda er det bitende kaldt og mye klarvær, mens i Øst-Finnmark går det noen kraftige snøbyger, og her er temperaturene vesentlig varmere, bekrefter statstemeteorologen.

Bilene får problemer

I morges måtte Boreal innstille to skolebusser i Kautokeino på grunn av kulda, men disse er langt ifra de eneste kjøretøyene som har slitt. I Karasjok har bilbergingsselskapene hatt oppdrag helt siden tidlig i morges.

Tom Arild Øvregård

Tom Arild Øvregård hos Karasjok Bilberging AS har hjulpet folk i hele dag med å få start på bilene sine.

Foto: Privat

– Jeg har ikke snøring på hvor mange oppdrag jeg har hatt i dag, jeg har vært ute siden morgenkvisten i syvtiden, sier Tom Arild Øvregård hos Karasjok Bilberging AS.

Med temperaturer under -40 grader er det mange som ikke får start på bilene i dag.

– Så det er batteri og starthjelp det går i, og det er så kaldt at både kløtsjen og alt blir nærmest frosset fast, sier Øvregård.

NAF i Karasjok

Karasjok Bilberging AS har en travel dag i bygda. Folk trenger hovedsakelig hjelp med batteriene i bilene og å få start.

Foto: Karasjok Bilberging AS

Også elektronikken i bilene har skapt trøbbel og gjør at det dukker opp feilmeldinger.

– I går var det en bil som fikk stopp i kulda, og feilmeldingene gjorde at bilen ikke ville gå, sier Øvregård.

Selv synes han ikke det er så ille å arbeide ute i kulden.

– Det er kjempefine dager. Jeg koser meg, får hjulpet folk og gjøre noe jeg liker.

Ut på tur, uansett vær

Men kulda i nord har ikke lagt noe demper på turgleden. Flere har dratt ut på tur til tross for temperaturer under -30 grader hele helga.

– Helt uproblematisk når man har gode klær og er i aktivitet, sier Anniken Sjøvold.

Anniken Sjøvold

Anniken Sjøvold lar ikke kulda legge en demper på turgleden. I helga tok hun seg en lang skitur på Finnmarksvidda i -34 grader.

Foto: Anniken Sjøvold

I helga tok hun seg en lang skitur på Sennalandet på Finnmarksvidda.

– Jeg gikk fra Áisaroaivi bru til Okselv bru og tilbake igjen, langs elva opp og etter veien ned. Det var -34 grader, men jeg frøs ikke i det hele tatt, sier hun.

– Turen var fantastisk fin! legger hun til.

– Denne kulden vil vare utover dagen i dag, og det kan bli kaldere. Det henger sammen med at det er relativt lite vind og skyer på innlandet. På vinteren er det i stor grad skydekket og vinden som styrer temperaturen.

Laster Twitter-innhold