Her går last nummer 500 fra Melkøya

Det ble kake på de ansatte på Melkøya. For i dag gikk last nummer 500 fra Statoils anlegg utenfor Hammerfest.

Last nummer 500 fra Melkøya
Foto: Therese Bang Larsen, Statoil

Da Statoil startet opp sitt gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest i 2007, var olje- og gassalderen for alvor i gang i Finnmark.

– Stor milepæl

På anlegget blir gassen fra Snøhvitfeltet i Barentshavet kjølt ned til flytende form, og deretter sendt på skip til kjøpere over hele verden. Og i dag feiret selskapet et aldri så lite jubileum.

– Det er en veldig viktig og spennende dag for vår organisasjon på Melkøya. Skip nummer 500 blir lastet der i dag. Det betyr at verdier for over 80 milliarder kroner har blitt skipet ut i form av LNG på Melkøya siden 2007. Det er en stor milepæl, sier informasjonssjef Morten Eek i Statoil.

326 av skipene som har gått ut fra anlegget har tatt med seg flytende gass, mens de andre har tatt med seg andre produkter.

Gass til hele verden

Kakefest på Melkøya

Kaptein Hroar Skofteby på skipet Arctic Voyager fikk åpne kaka da last nummer 500 fra Melkøya ble feiret.

Foto: Therese Bang Larsen, Statoil

Det er gasstankeren Arctic Voyager som i dag frakter ut jubileumslasten fra Melkøya, en last som går til Tyrkia. Og det er mulighetene til å sende den såkalte LNG-gassen til hele verden Statoil mener gjør gassanlegget i Finnmark til en suksess.

– Melkøya har vært et veldig viktig anlegg for Statoil for å kunne sende ut gass i med stor fleksibilitet. Det at man tar ut gass på skip og kan nå alle verdenshjørner, og dermed maksimere verdien av Snøhvitgassen, har gitt Statoil en stor fordel, sier Morten Eek.

Jobb før fering

Men selv om det er en stor dag for energiselskapet, må jobben gjøres før det kan feires.

– Det er en operasjon som pågår hvor et LNG-skip lastes. Etter det vil det selvfølgelig være en markering med litt kake og feiring lokalt. Det mener vi absolutt er på sin plass, sier Eek.