Hopp til innhold

Kabelbrudd rammet mange i Kvænangen

I Kvænangen kommune har en stor andel av befolkningen vært uten mobil- og internettdekning i et døgn etter flere kabelbrudd. Søndag ettermiddag skal feilen være fikset.

Burfjord, Kvænangen kommune

Mange personer i Kvænangen kommune har måttet klare seg uten både mobil- og internett store deler av helga. Nå skal feilen være løst.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Bredbåndsfylket Troms, som er utbygger av høyhastighets bredbåndsinfrastrukturen i fylket, bekrefter overfor NRK at alle feil som stammet fra deres kabler, er rettet søndag like før klokken 13.30. Fortsatt kan det være feil på grunn av i de andre kablene som ble revet ned lørdag.

En lastebil fra en entreprenør som var på stedet for å gjøre vedlikeholdsarbeid, kjørte ned noen stolper og rev ned flere kabler ved 15-tiden lørdag ved Straumfjord, en mil nord for Storslett.

Det førte til et omfattende linjeutfall fra Straumfjord og nordover til Burfjord i Kvænangen.

– Vi har satt opp en provisorisk løsning og trafikken går som normalt til våre kunder, som er de store operatørene, fylkeskommune og kommuner, sier daglig leder Dag-Kjetil Hansen i Bredbåndsfylket Troms.

Uten telefondekning søndag formiddag

NRK snakket med rådmann Frank Pedersen i Kvænangen kommune søndag formiddag, som kunne fortelle at en stor andel av befolkningen i kommunen har vært uten mobil- og internettilgang siden lørdag.

Blant annet var det ikke telefondekning fra Badderen til Burfjord. Det gjorde at kommuneledelsen måtte gjøre noen grep med tanke på beredskap.

– Hjemmebasert omsorg har blant annet tatt noen ekstra runder hjemme hos eldre- og syke, vi har varslet politi og akuttmedisinen om dekningsmangelen, og vår legevakt er også orientert. Vi har ikke fått noen henvendelser om at dette har forårsaket noen problemer, sier Pedersen.

Uten bredbånd og mobil

Pressevakt Anders Krokan i Telenor sa til NRK ved 13-tiden søndag at fiberfeilen ble rettet allerede natt til søndag, men at opp mot 50 bredbåndskunder fortsatt var uten nett søndag formiddag.

Hele Kvænangen-området vil dessverre ha redusert mobildekning, sa Krokan til NRK tidligere i dag.

Ifølge Bredbåndsfylket Troms er nå alle feil rettet.

Skjøtet en kabel

Daglig leder i 3net AS, Kjell Arne Mikalsen, sa til avisa Framtid i Nord ved tolvtiden søndag at de har fått inn igjen de aller fleste av de 140 kundene som var rammet.

– Det jobbes ned å skjøte en kabel fra bruddstedet og nordover. Det er snakk om de kundene som er fra Fosselv camping mot Fossnes, altså ikke veldig mange. Resten av Straumfjord og hele Oksfjord var inne igjen klokken 01.00 i natt, sier Mikalsen til avisa.