Hopp til innhold

Julens «magiske» krydder: Slik kan du piffe opp stemningen i hjemmet

Kanel, kardemomme, nellik og ingefær – krydder som smaker godt i munnen nå i juletida, men som også kan få det til å krible litt ekstra ...

Pepperkaker

Pepperkaker, krumkaker eller peppernøtter. Det er mange julekaker du kan bake for å skru opp humøret.

Foto: Petter Strøm / NRK

Julekaker kan være både smakfullt, godt og koselig å knaske på i førjulstida.

Men visste du at krydderne som brukes i baksten også kan få det til å krible litt ekstra i kroppen?

Professor ved UiT, Aina Westrheim Ravna, har forsket på julekryddernes effekt på kroppen – og det er ingen grunn til å holde igjen på mengden, ifølge forskeren.

– Jo mer krydder, jo bedre. Særlig kanel har vi forsket mye på, den har et stoff som gjør at man blir mer i stemning.

Aina Westrheim Ravna, professor ved UiT

Aina Westrheim Ravna forsker på legemidlers virkesteder i kroppen ved hjelp av molekylmodellering.

Foto: Elise Holdal / NRK

Men hva er det som skjer med kroppen når vi møter alle disse duftene, og får krydderet i kroppen? det er veldig interessant, sier Ravna.

– Molekylene som fins i julekrydder ligner på dopamin, et stoff vi får mer av i hjernen når vi er forelsket eller seksuelt opphisset.

Vær forsiktig med muskat!

Molekylet gjør deg glad, så når de kommer inn i hjernen, blir hjernen litt gladere, og kanskje litt mer orientert mot sex.

Men det er ikke bare kanel som har denne effekten. Kjente julebakst-ingredienser som kardemomme, nelliker og ingefær gir de samme gode følelsene i kroppen.

– Vi har kjent til dette siden 1100-tallet. Det finnes en gammel oppskrift som heter antidepressive kaker, som skal lette et tungt hjerte. Den inneholder disse julekrydderne, i tillegg til muskat. Man blir i godt humør av den også, men den er den eneste man bør være forsiktig med mengden på, sier Ravna.

Men ivrer du etter disse kriblingene, uten at kroppen biter på? Da har forskeren et aldri så lite ekstratips:

– Det finnes et knep som er ganske elegant. Tilby sjokolade! Sjokolade og julekrydder forsterker effekten av hverandre, så da blir du mer enn dobbelt så glad, sier hun.

Siste fra Troms og Finnmark